Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Igranje Boga

Naučnik najavio rođenje druge genetski obrađene bebe

beba

Mijenjanje DNK prije ili u vrijeme začeća krajnje je kontroverzo pitanje jer takve promjene mogu postati naslijedne i mogle bi naškoditi drugim genima

Kineski naučnik koji tvrdi da je razvio prve genetski obrađene bebe saopćio je u srijedu kako je moguće da je druga trudnoća s takvom bebom na putu.

Naučnik, He Jiankui iz Shenzhena, danas je otkrio moguću trudnoću, u svojim prvim javnim komentarima o svom kontroverznom radu na međunarodnoj konferenciji u Hong Kongu.

On tvrdi da je izmijenio DNK dvije djevojčice rođene u ovom mjesecu u pokušaju da ih učini otpornim na virus AIDS-a. Tradicionalni naučnici osudili su eksperiment, a univerziteti i vladine grupe ga istražuju.

Druga potencijalna trudnoća u veoma je ranoj fazi i treba više vremena kako bi se posmatralo da li će potrajati, kazao je He.

Mijenjanje DNK prije ili u vrijeme začeća krajnje je kontroverzo pitanje jer takve promjene mogu postati naslijedne i mogle bi naškoditi drugim genima. Takva praksa zabranjena je u drugim zemljama, uključujući i Sjedinjene Države, izuzev za laboratorijska istraživanja.

He je branio svoj izbir HIV virusa umjeso fatalnih naslijednih bolesti, kao testnog uzorka za izmjenu strukture gena, i insistirao je da bi novorođene djevojčice mogle imati koristi od toga.

– Njima je potrebna ovakva zaštita jer vakcina protiv HIV virusa još nije dostupna – izjavio je He, prenosi Associated Press.