Život i zdravlje

Naučno dokazane činjenice o vezama koje trebate naučiti prije braka

25/06/2015

Veze su prekrasne, ali one ne opstaju same od sebe, već je na njima potrebno neprestano raditi.

U vezama, a kasnije i u braku, osim ljubavi važni su i prijateljstvo, razumijevanje, uvažavanje i međusobno pomaganje, jer faza ‘strastvene ljubavi’ i privlačnosti navodno ne traje vječno.

Business Insider stoga je prikupio rezultate najboljih naučnih istraživanja koja se bave pitanjima veza i muško ženskih odnosa i donosi sedam činjenica o vezama koje bi svako trebao znati prije stupanja u brak.

1. Ako u brak stupite nakon 23. godine, manje su šanse da ćete se razvesti

Studija koja je 2014. provedena na Univerzitetu Pennsylvania otkriva da je stopa razvoda kod parova koji su u brak stupili s 18 godina čak 60 posto, dok je kod onih koji su čekali do 23. godine tek 30 posto.

2. Faza zaljubljenosti traje otprilike godinu dana

Psiholog Gary W. Lewandowski Jr. sa Sveučilišta Monmouth tvrdi kako takozvana “Honeymoon” faza zaljubljenosti koju karakteriziraju velike količine strasti, privlačnosti i međusobno idealiziranje partnera ne traje vječno. Ona, kaže Lewandowski, traje oko godinu dana, nakon čega postajemo svjesniji da nije sve ružičasto.

3. S vremenom shvatite da niste jedno

Nakon što počnete živjeti s partnerom, počnete shvaćati da niste jedna osoba i da imate različite prioritete i pragove tolerancije za određene stvari. Na primjer, vi i vaš partner ili partnerica možda imate drugačiji pojam o tome šta je to nered.

4. Ako s uzbuđenjem dočekujete partnerov uspjeh, vaša će veza biti bolja

Mnoge studije pokazuju da oni koji aktivno i s veseljem dočekuju dobre vijesti i uspjehe svojih partnera imaju i uspješnije veze i brakove nego oni koji ih pasivno odbacuju.

5. Najsretniji brakovi su oni u kojima su partneri ujedno i najbolji prijatelji

Studija Nacionalnog zavoda za ekonomska istraživanja iz 2014. godine pokazuje da je prijateljstvo zaista bitna odrednica uspješnih brakova.

6. Što su parovi bliži po godinama, veće su šanse da će njihov brak uspjeti

Studija koja je nedavno provedena na Univerzitetu Emory u Atlanti pokazuje da parovi između kojih je dobna razlika pet godina imaju 18 posto šanse za razvod braka, dok oni između kojih je razlika deset godina imaju čak 39 posto šanse za razvod.

7. Odbojnost i ogorčenost prije će se javiti kada između partnera ne postoji podjela kućnih poslova

Više od 60 posto Amerikanaca slaže se da podjela poslova igra veliku ulogu u uspješnosti brakova i veza. Svaki od partnera trebao bi raditi poslove u kojima je najbolji, a poslovi bi svakako trebali biti ravnomjerno raspodijeljeni.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.