Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nauka kao opravdanje: Radno vrijeme ne smije počinjati prije 10 sati

208600108_a678c37b49_b

Doktor Paul Keeley sa Univerziteta u Oxfordu tvrdi da je vrijeme za veliku društvenu promjenu koja će radno vrijeme i održavanje nastave prilagoditi biološkom satu ljudi.

“Radno vrijeme treba da počne u 10 sati ujutru, jer prije 55. godine, bioritam odrasle osobe nimalo nije sinhronizovan sa uobičajenim radnim vremenom od 9-17 sati, a to predstavlja “ozbiljnu pretnju” produktivnosti, raspoloženju i mentalnom zdravlju”, rekao je Keeley.

Naučnici koji proučavaju spavanje bave se i tinejdžerima i imaju za cilj da eksperimentišu u oko 100 škola širom Velike Britanije gdje će škola počinjati malo kasnije.

Keeley kaže da mladi ljudi u Velikoj Britaniji u prosjeku nedjeljno gube oko 10 sati sna, zato što su primorani da prisustvuju veoma neprirodnim ranim časovima.

Po njemu svaki prosječan desetogodišnjak ne može pravilno da se fokusira na nastavu prije 8 i 30 sati, dok bi šesnaestogodišnjaci za najbolje rezultate trebalo da počnu u 10 sati. Za studente bi bilo najbolje da im predavanja počnu oko 11 sati.

“Za uzrast od 10 godina, buđenje i odlazak u školu bi se uklapao u naš devet do pet način života. Veoma je važno da sve počinje tri sata kasnije, što je potpuno prirodan način za funkcionisanje”, rekao je Keeley.

Po njemu svaki prosječan desetogodišnjak ne može pravilno da se fokusira na nastavu prije 8 i 30 sati, dok bi šesnaestogodišnjaci za najbolje rezultate trebalo da počnu u 10 sati

Brojni eksperimenti bioritma su pokazali da bi jednostavno pomjeranje školskih sati podiglo ocjene za 10 posto.

I sam je to isprobao. Dok je bio nadležan u jednoj srednjoj školi, promijenio je početak nastave sa 8 i 30 na 10 sati i najbolje ocjene podigle su se za 19 posto.

Isto tako, kompanije koje teraju zaposlene da što ranije započnu s poslom štete njihovoj produktivnosti i gomilaju zdravstvene probleme, tvrdi profesor.

“Ovo je veliki društveni problem. Radnici bi trebalo da počnu da rade u 10 sati. U suprotnom nisu dovoljno naspavani i polako se krećemo prema izmorenom društvu, a time štetimo tijelu. Nikada nećemo moći da promijenimo 24-satni bioritam koji imamo. Naša će se tijela uvijek prilagođavati suncu”, zaključio je Keeley.