Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nauka konačno otkrila hoćete li se udebljati ako jedete kasno navečer

večera

Mnogi vjeruju da su obroci kasno navečer pogubni za metabolizam te povećavaju rizik od pretilosti. Međutim, nova studija objavljena u British Journal of Nutrition, britanskom časopisu za nutricionizam, nije pronašla nikakvu vezu između kasne večere i pretilosti.

Prijašnje su studije tvrdile da vrijeme obroka utiče na metaboličke procese. Ali istraživači na King's Collegeu u Londinu da večera između 8 i 10 navečer ne nosi ništa veći rizik od pretilosti nego da jedete između 2 i 6 popodne.

Nauačnici su proučavali prehrambene navike 768 manje djece stare od 4 do 10 godina i 862 nešto starije djece između 11 i 18 godina. Istraživanje je posmatralo vrstu namirnica i vrijeme unosa kao i spol, visinu i težinu ispitanika.

Naučnici nisu pronašli nikakvu povezanost između vremena obroka i rizika od pretilosti. Osim toga, uvidjeli su da se razina energije kod djece uopšte ne razlikuje s obzirom na to u koje su vrijeme večerali.

Iako su djevojčice između 11 i 18 godina koje su večerale ranije unosile nešto više ugljikohidrata, razlika je bila premala da utiče na opšte rezultate. Isti je zaključak i za dječake od 4 do 10 godina koji su jeli više bjelančevina.

Naučnici ipak kažu da će biti potrebna dodatna istraživanja kako bi se do kraja razumjela veza između vremena uzimanja obroka i rizika od prekomjerne težine. Ali zasad izgleda da su preporuke o tome da ne treba kasno jesti, neutemeljene.

Istraživači se ipak suzdržavaju od konačnih zaključaka jer u ovom istraživanju nije se uzelo u obzir koliko djeca spavaju te što i kada jedu za doručak i ručak te koliko se kreću. Ali kakao je najavljen nastavak istraživanja, uskoro bismo mogli dobiti i finalne zaključke.