Ne ignorišite ih: Osam simptoma raka debelog crijeva

stomak bol

Budite iskreni, koliko često pogledate toaletni papir nakon što obavite nuždu? Rak debelog crijeva i rektuma u porastu je između 20 i 49 godina, kaže Stacey Cohen, onkologinja koja se specijalizirala za liječenje ljudi od karcinoma, piše Women'sHealth.

Rak debelog crijeva vodeći je ‘ubojica’ u SAD-u, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

Nacionalni institut za karcinome procjenjuje da će 2018. godine morati dijagnosticirati 140.250 ljudi, a 50.630 će umrijeti od te bolesti – ali ga je također moguće spriječiti s pravilnim pregledom.

Budući da je rano otkrivanje ključno, American Cancer Society sada preporučuje da projekcije počnu u dobi od 45 – do pet godina prije nego što je trenutna preporuka od 50 godina.

Rana dijagnoza često je izazovna za mlade ljude, kaže Cohen.

“Starijoj osobi s proljevom i gubitkom kilograma, može se napraviti slika za rak debelog crijeva i raditi”, kaže Cohen, dodajući kako bi se mlađem pacijentu rekao da doda više vlakana u svoju prehranu za rješavanje onoga što liječnik pretpostavlja je bolji probavni uzrok.

Iako neki simptomi raka debelog crijeva kod žena mogu zrcaliti i druge probavne probleme, ako vam osjećaj govorii da je nešto ozbiljnije, pozovite svog liječnika da vas pregleda, pogotovo ako se rak prolazi u vašoj porodici. U međuvremenu, budite u potrazi za ovim uobičajenim simptomima raka debelog crijeva kod žena.

Vidite krv u svojim pokretima crijeva

Vjerovatno je mali hemorrhoid ili bezopasna pukotina, ali ako postoje velike količine ili vidite crvenu ili tamnu krv, odmah dogovorite liječnički sastanak.

Vaša toaletne navike su manje od idealnih

Dugotrajni problemi s mokrenjem mogu ukazivati ​​na začepljenje debelog crijeva, a proljev koji traje više od nekoliko dana također treba postaviti upozoravajuća zvona kao simptom raka debelog crijeva kod žena.

Uvijek se nosite s grčevima ili nadutostima

Normalno je da se osjećate punom ili nadutom nakon velikog obroka, ali ako se stalno osjećate kao da vam se želudac nikad ne iscrpljuje, vrijeme je da vas pregleda vaš liječnik ili gastroenterolog. To vrijedi i za hroničnu bol u trbuhu, poput nadutosti, grčeva ili gasova.

Vaša stolica izgleda čudno i tanko

Veličina (i oblik) svakako je važna: ako nešto blokira vaš debelo crijevo, stolica je prisiljena na uski, vrpci sličan oblik da ga prođe. Dakle, ako pogledate u toalet i to primjetite, znajte da to nije normalno..

Imate iznenadne, teške bolove u trbuhu

Bol u trbuhu može vam biti znak upozorenja o gomili stvari poput upala slijepog crijeva ili žučnih kamenaca, ali također može signalizirati opstrukciju crijeva (kada tumor blokira hranu probavljanjem i ispuštanjem tijela).

Nedostaje vam željeza i nenamjerno gube na težini

Niska željeza može biti simptom raka debelog crijeva kod žena, proizašla. Ako rezultati pretrage krvi pokazuju da su razine željeza manje, obratite se svom liječniku. Slabost i umor također mogu biti dio toga.