Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ne možete nikako da smršate? Evo gdje griješite

gojaznost

U članku koji je objavljen u magazinu New England Journal of Medicine (NEJM), naučnici su identifikovali četiri najčešća problema sa kojima se susreću ljudi na dijeti.

Mit broj 1: Male promjene u dijeti ili ukupnoj fizičkoj aktivnosti dovest će do velikih, trajnih promjena u tjelesnoj težini.

Nažalost, to nije istina. Male promjene neće imati nikakav uticaj jer će, fiziološki, vaše tijelo pokušati da održi trenutnu težinu. To, naravno, ne znači da male promjene ne znače apsolutno ništa, ali najvjerovatnije neće dovesti do rezultata koje ste očekivali.

Mit broj 2: Postavljanje realističnih ciljeva kada pokušavate da smršate je bitno jer ćete se, u suprotnom, osjećati frustrirano i izgubiti manje kilograma.

Uprkos tome što pacijenti često postavljaju ambiciozne ciljeve, koje ljekari odobravaju, ne postoje naučni dokazi koji potvrđuju da postavljanje velikih ciljeva nužno vodi do frustracije. Ako ništa drugo, čak može da pospiješi pozitivan ishod dijete.

Mit broj 3: Naglo ili presporo gubljenje kilograma dovest će do ponovonog taloženja masnih naslaga.

Ni za ovu tvrdnju ne postoje naučni dokazi. Štaviše, istraživanja su pokazala da se brzo gubljenje kilograma na samom početku dijete (najčešće usljed izuzetne motivacije) može dovesti u vezu sa kasnijom dugoročnom optimalnom težinom.

Mit broj 4: Partija seksa sagorjet će isti broj kalorija koliko i šetnja duga jedan i po kilometar.

Rezultati istraživanja pokazali su da seksualni odnos (bez predigre) u prosjeku traje 6 minuta. Prosječan muškarac od 30 godina za to vrijeme sagorjet će samo 20 kalorija, što je, opet, samo 14 kalorija više od sjedenja i gledanja televizije.