Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

savjet stručnjaka

Ne trpite osjećaj gladi, a bojite se viška kilograma? Evo rješenja…

Umjesto da brojite kalorije u hrani koju jedete, koncentrišite se na kvalitet ishrane kako biste odlučili je li to najhranjiviji izbor

Osjećaj konstantne gladi problem je koji može imati veze sa izborom hrane koju jedete. Rafinisani ugljikohidrati čine većinu ishrane kod ljudi.

Oni također sadrže najmanje makronutrijenata.

Česta greška koju ljudi prave kada pokušavaju izgubiti kilograme je biranje nemasne hrane bogate ugljikohidratima, poput žitarica i krekera sa niskim sadržajem masti. Iako je ta hrana obično niskokalorična, ima niske nivoe nutrijenata i ne daje osjećaj sitosti, piše Prvozdravlje.com.

Da biste ovo izbjegli, prvo odaberite više složenih izvora ugljikohidrata (razmislite o čitavim žitaricama poput zobene kaše i kvinoe) u odnosu na rafinisane ugljikohidrate (bijeli hljeb i tjestenina) za suzbijanje gladi.

Najvažniji faktor u stvaranju obroka i grickalica je dodavanje proteina i masti. Proteini su potpuni makronutrijenti.

Istraživanja pokazuju da dodavanje proteina u obroke i grickalice povećava osjećaj sitosti, te tokom dana smanjuje učestalost grickanja. Primjeri proteina koji se mogu lako uključiti u ishranu uključuju jaja, tofu, leću i ribu.

Dodavanje ovih i drugih zdravih proteina i masti u obroke i grickalice izvrstan je način da se smanji osjećaj stalne gladi. Započnite svoj dan sa obilnim doručkom od jaja, narezanog avokada i bobica. To će vas sigurno držati sitim duže od doručka od nekih žitarica i mlijeka.

Umjesto da brojite kalorije u hrani koju jedete, koncentrišite se na kvalitet ishrane kako biste odlučili je li to najhranjiviji izbor. Pored ishrane možete smanjiti glad tako da spavate dovoljno, ostanete hidrirani i smanjite stres.