Život i zdravlje

Nedostatak sna vas deblja: Dokazano da umor stvara kilograme

05/11/2017

Ukoliko ste cijelu noć ostali budni ili ste loše spavali, sljedećeg jutra ćete osjećati malaksalost. Kada tijelo ne dobija dovoljnu količinu odmora, u njemu se javlja želja za ugljenim hidratima.

Ovo se prvenstveno javlja kao potreba da se podigne energija koja je u tom trenutku u padu. Taj energetski dodatak trajaće samo 30 do 45 minuta, nakon čega ćete ponovo potonuti. Nedostatak sna uzrokuje stres koji takođe izaziva želju za slatkišima. Kako naučnici objašnjavaju – kada ste pod stresom, vaše tijelo pokušava proizvesti serotonin koji bi vas smirio.


Stvaranje kilograma

Nedostatak sna će vas debljati čak i ukoliko se zdravo hranite, jer tada vaše tijelo teško balansira hormone. Kada su hormoni za apetit u disbalansu, vaš metabolizam se usporava, a vaš apetit povećava. Nauka kaže da oni koji imaju problema s nedostatkom sna unesu i do 300 kalorija viška dnevno. Oni koji spavaju samo dva sata dnevno dobiju do kilogram tokom sedam dana.

Krug se nastavlja

Kada uđete u rutinu nespavanja, teško vam je vratiti se na prvobitno stanje. Iako počinjete češće spavati, nestabilnost organizma se nastavlja kao i stres i nezadovoljstvo, a nezdrave navike su i dalje tu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.