Nedžada koji je uhapšen zbog otmice sina milijardera odalo jedno slovo

Markus Wurth – otmica1

Sandžaklija Nedžad A. (48), koji je prije nekoliko dana uhapšen u Njemačkoj zbog sumnje kako je prije tri godine oteo Markusa Würtha, sina bogatog industrijalca Reinholda Würtha, nije prvi otmičar s ovih prostora kojega je odao govor, a prije njega zbog nemogućnosti pravilno izgovoriti “r” “pao” je Zaječarac Nikola Jovanović za kojim se sad traga zbog ubistva.

Naime, odlučujući trag za identifikaciju, a zatim i hapšenje osumnjičenog Nedžada A., otmičara milijarderova sina, dala je jedna žena koja je prepoznala glas otmičara.

“Ona je u januaru 2018. godine, skoro dvije i po godine poslije otmice, obavijestila policiju”, saopštio je na konferenciji za novine glasnogovornik tužitelja Thomas Hauburger.

Sin milijardera Würtha (82) u vrijeme otmice imao je 50 godina, a otet je 17. juna 2015. nedaleko od Frankfurta. Jedan dan kasnije oslobođen je – otmičar ga je vezao za stablo i pobjegao. Jedini trag istražitelja bio je telefonski poziv otmičara.

Tužitelj Thomas Hauburger rekao je tada: “Otmičar govori jasnim dijalektom”. Prema analizi glasa. radilo se o muškarcu između 40 i 52 godine, za kojeg je policija pretpostavila da dolazi s područja Srbije i Crne Gore te da je vjerovatno došao u Njemačku prije 2001. godine.

Specijalna policija je u srijedu ujutro ušla u višespratnicu u Offenbachu gdje je uhapsila Nedžada A. (48). Od tada je u zatvoru Gisen, a o optužbama je šutio.

Na isti način, vještačenjem glasa, identificiran je, a zatim i uhapšen Zaječarac Nikola Jovanović (55), zvani Ćela i Kopilan, poslije otmice mlade Boranke. Prije deset godina uhapšen je poslije otmice djevojke, a policiji je u istrazi pomogla njegova govorna mana, tačnije to što ne zna izgovoriti slovo “r”.

Jovanović je zbog otmice mlade Boranke osuđen na osam godina zatvora. Iz zatvora je izašao 2015. godine i, prema operativnim saznanjima srpske policije, nastavio je s kriminalnim aktivnostima, kojima se inače bavio od punoljetnosti. Za njim je nedavno crnogorska policija raspisala potjernicu zbog sumnje kako je 18. jula prošle godine na ljeto ubio Baranina Igora Mitrovića, i to naočigled njegove djece. Motiv likvidacije, kako je neslužbeno saopšteno, leži u razračunavanjima zbog ilegalnih poslova vezanih uz trgovinu narkoticima.