Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zenica

Nekako s proljeća na Liscu planinarsko druženje i čimbur sa divljim bijelim lukom

l_28ffafee0145ef490c4d60cb8d1409a2

Ta manifestacija prebačena je od 2015. godine na lokaciju Planinarskog doma na Liscu, zbog boljih uvjeta za sudionike

Zenica je grad gostoljubivih i veselih ljudi, uvijek spremnih za šalu i druženje. Taj grad je domaćin i čimburijade, tradicionalne jedinstvene manifestacije koja se održava u znak dolaska proljeća.

Kako navode iz Planinarskog društva ‘Tajan-Lisac’ Zenica, ta manifestacija stara je koliko je pamte najstariji Zeničani. Kako kažu, ta manifestacija je stara više od 100 godina i održava se 21. marta tradicionalno na desnoj obali rijeke Bosne – od Ade do željezničkog mosta na Kamberović Polju.

Da bi je prilagodili većem broju ljudi koji, uglavnom zbog radnih obaveza, nisu u mogućnosti prisustvovati toj manifestaciji na sam dan dolaska proljeća, Planinarsko društvo ‘Tajan Lisac’ Zenica osmislilo je planinarsku čimburijadu. Za termin održavanja odredili su vikend, najbliži prvom danu proljeća. Za lokaciju održavanja te čiburijade prvobitno su izabrali Veliki odmor, mjesto gdje ima izvor pitke vode. Nalazi se na pola puta do društvenog doma na Liscu, od željezničke stanice Jelina.

Kao dokazi organizovanja te manifestacije postoje fotografije iz 1972. godine na kojima je vidljivo da su se članovi tog planinarskog društva okupljali na Velikom odmoru. Prihvaćeno je to kao tradicionalno okupljanje zeničkih planinara. Organizatori ni slutili nisu da će ta manifestacija prerasti u tradiciju, postati i u Zenici ali i cijeloj BiH tradicionalno okupljalište planinara.

Za vrijeme čimburijade okupi se veliki broj učesnika. Organizator se pobrine da svi gosti dobiju prvi proljetni čimbur, koji se priprema ispod sača. Čimbur je pomiješan sa srijemošem (divlji bijeli luk), biljkom koja raste na toj lokaciji.

Ta manifestacija prebačena je od 2015. godine na lokaciju Planinarskog doma na Liscu, zbog boljih uvjeta za sudionike.

Ovogodišnja planinarska čimburijada bit će održana u subotu, 18. marta. Osim pripremanje čimbura (700 komada) ispod sača, sa dodatkom srijemoša, programom je planirana i izložba retrospektive fotografija sa dosadašnjih čimburijada.