Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Život i zdravlje

Nema pola vilice i preživjela je pakao: Ipak sam pronašla ljubav svog života

27/06/2015

Dawn Shaw (48) zbog teškog zdravstvenog problema u djetinjstvu danas nema pola vilice, ali nakon niza plastičnih operacija odlučila je da prestane, i da u potpunosti prihvati sebe onaku kakva jeste.

Njen neuobičajen izgled donio joj je mnogo uvreda, ponižavanja i izbjegavanja u životu – ali je kroz sve to shvatila važnu životnu lekciju koju sada želi da podijeli sa svima.

Čim je rođena, ljekarima je bilo jasno da nešto sa Dawn nije u redu. Odveli su je u hiruršku salu, gdje su ustanovili da ima veliki tumor kod dušnika, i odmah su ga odstranili. Nažalost, nekoliko mjeseci kasnije tumor se vratio, a doktori su zaključili da je jedini način da ga u potpunosti odstrane – da joj odsijeku dio vilice.

Iako joj je ta operacija spasila život, ostavila je strašne posljedice, sa kojima je Don godinama pokušavala da se pomiri. Nakon što je pola života provela pokušavajući da plastičnim operacijama sredii svoj izgled, na kraju je odustrala i riješila da prihvati sebe onakvu kakva jeste. – Kada bi mi neko sada rekao da može sutra da me sredi, ne bih pristala. Ne dozvoljavam da me izgled definiše. Trebalo mi je vremena da prihvatim to, ali ne dozvoljavam da me ono što bi neki nazvali deformitetom spriječi u uživanju u životu – priča Dawn.

Nakon niza plastičnih operacija, kojima je pokušavala da učini da izgleda kao i svi ostali, shvatila je da hirurgija ne može da joj sredi emotivne probleme. Te probleme nije stekla zbog tumora, već zbog teških riječi koje je godinama trpila.

– Većinu toga sam blokirala, ali sjećam se jednog klinca koji me je čekao posle škole samo da bi me pitao kako uopšte mogu da se pogledam u ogledalo. Ali ja sam otporna, pa iako su me njihove riječi vrijeđale, i dalje sam imala samopuzdanja. Imala sam i fantastičnu podršku od strane roditelja… Tako da, da, bila sam na meti uvreda, ali sam takođe osetila i ljubav i zaštitu – kaže Dawn.

Ipak, potraga za ljubavlju nije bila laka, pa je u dvadesetim godinama završila u nezdravoj vezi sa jednim narkomanom. Mislila je da će moći da ga popravi, da mu pomogne, ali zapravo je samo naškodila sebi. Srećom, godinu dana nakon rakida pronašla je čovjeka svog života, Iana Shawa – s kojim sada slavi 20 godina braka.

Prihvatila je sebe onakvu kava jeste – i sada želi cijelom svijetu da pošalje poruku da je OK biti drugačiji, i da ne smijete da dozvolite da vas tuđe riječi unište. Ona sada piše knjigu i drži inspirativna predavanja i poručuje ljudima širom svijeta:

– Naučite da prevashodno budete dobri prema sebi i da se okružite ljudima koji vas zaista poštuju!

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.