Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kanton 10

Nemaju serum, pa građanima objašnjavaju šta ne smiju raditi ako ih ugrize zmija

zmija – pixsell

U Kantonu 10 nema seruma protiv ugriza zmija

U zdravstvenim ustanova na području Kantona 10 još nema seruma protiv ugriza zmija, pa se pacijenti nakon pružene prve pomoći šalju u SKB Mostar gdje im se pruži adekvatna stručna pomoć, kazala je u izjavi za Fenu direktorica Zavoda za javno zdravstvo Diana Mamić.

Naime, na području Kantona 10 u posljednja 2 mjeseca zabilježena su četiri ugriza zmije i to u Tomislavgradu i Livnu.

– Serum protiv ugriza zmija je naručen u martu ove godine ali do nas još nije stigao, čeka se uvoz, a imamo obećanje farmaceutske kompanije da će se nabavka seruma do kraja maja realizirati – kazala je Mamić.

Ukoliko dođe do ugriza zmije otrovnice, liječnici tomislavgradske zdravstvene ustanove ističu kako je jako važno ne isisavati otrov, ne zarezivati i ne podvezivati bolno mjesto te da je dovoljno da osoba koja je imala kontakt sa zmijom legne, umiri se, uzme lijek protiv bolova ukoliko ga ima i pozove hitnu pomoć.

– Pacijenti s ugrizom zmije se nakon ukazane prve pomoći u Domu zdravlja Tomislavgrad prevoze u KBC Mostar na bolničko liječenje gdje se eventualno prati alergijska reakcija na serum – kazala je ravnateljica Doma zdravlja Tomislavgrad Ivanka Živković.