Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nesvakidašnje prijateljstvo ribara i rode

covjek i roda turska

Mnogi ljudi na svijetu smatraju da rode donose sreću, a s tim se slaže i vremešni turski ribar Adem Yilmaz koji gaji nesvakidašnje prijateljstvo sa tom pticom, javlja Anadolu Agency (AA).

Ribar Yilmaz jedan je od najstarijih ribara na jezeru Uluabat kod Burse, a šest godina gaji blisko prijateljstvo sa bijelom rodom koja mu se hitro vrati sa juga po završetku seobe roda.

“Ovo mjesto je poznato kao selo bijelih roda, a sa jednom tom pticom se družim već šest godina. Svako jutro mi dođe na čamac da je nahranim i prati me tokom dana na jezeru. Bio sam iznenađen kada mi je roda prvi put sletjela na čamac, pomislih da je gladna i dadoh joj da jede, a ni slutio nisam da smo postali prijatelji“, kazao je Yilmaz.

Ističući kako rode nakon šest mjeseci ostatak godine provode na jugu, Yilmaz je kazao da se njegova roda među prvima vraća nakon što sezona seobe završi.

“Po povratku me nađe, ma gdje moj čamac na jezeru bio i sleti na moj dok. U jatu je uvijek oko 50 roda, ali samo moja roda se spusti na čamac, ali samo na moj, ničiji drugo. Zavolio sam je i vidim da i ona voli mene“, kazao je Yilmaz.

Yilamz se prisjetio da je jedne prilike još jedna roda sletjela na čamac, ali da je njegova prijateljica ljubomorno reagirala i otjerala je.

Naglasivši da su rode lijepe, drage i emotivne ptice, Yilmaz je kazao da je svojoj prijateljici dao ime Yaren, što u slobodnom prijevodu sa turskog jezika znači blizak prijatelj.