Život i zdravlje

Rezultati istraživanja

Nevakcinisani čak šest puta više teško obolijevaju od kovida nego vakcinisani

10/08/2021

Ovi podaci su objavljeni u vrijeme kada Vlada Izraela nastoji da ubijedi još 1,1 milion građana koji mogu da se vakcinišu da to učine.

Stopa teških oboljenja u Izraelu uprkos zaraznijem delta soju koronavirusa koji se širi, šest puta je veća među starijim ljudima koji se nisu vakcinisali nego kod vakcinisanih istog doba, javljaju izraelski mediji, prenosi agencija Beta.

Po podacima Ministarstva zdravlja među vakcinisanim Izraelcima od 60 godina i starijim 16,6 ljudi na 100.000 je u ozbiljnom stanju, dok je kod nevakcinisanih 98,5 teških slučajeva.

Međutim, ključni parametar je ozbiljno oboljenje i eksperti kažu da ima razloga za optimizam, jer statistika pokazuje da uprkos visokoj zaraznosti delta soja vakcina i dalje sprečava tešku bolest, izjavio je profesor Nadav Kac, koronavirus statističar sa Hebrejskog univerziteta.

Kod osoba mlađih od 60 godina koje nisu vakcinisane na svakih 100.000, u teškom stanju je prosečno 1,6, a među potpuno vakcinisanim 0,5.

Ovi podaci su objavljeni u vrijeme kada Vlada Izraela nastoji da ubijedi još 1,1 milion građana koji mogu da se vakcinišu da to učine.

Premijer Izraela Naftali Benet je oštro kritikovao one koji odbijaju imunizaciju i ministri navodno razmatraju finansijski podstrek da ih na to navedu.

Vakcine odbijaju mladi, posebno oni u 30-tim godinama.

U Izraelu je 5,4 miliona od ukupno 9,3 miliona stanovnika primilo drugu dozu, a trećom dozom je vakcinisano oko 577.000 građana starijih od 60 godina.

Izrael se trenutno suočava sa ponovnim naglim širenjem zaraze i ljekari upozoravaju da se stiglo do „kritične tačke“.

Poput drugih zemalja u kojima je registrovan delta soj u Izraelu je primećen pad efikasnosti vakcine.

Ministarstvo zdravlja je početkom jula objavilo da je u sprečavanju zaraze efikasnoost vakcine 64 odsto, dok je ranije bila oko 90.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.