Nevin proveo 20 godina u zatvoru pa dobio rekordnu odštetu

Teini Pori

Vlada Novog Zelanda objavila je u srijedu da će platiti odštetu od rekordnih 1,8 miliona američkih dolara čovjeku koji je proveo više od 20 godina zatvora zbog silovanja i ubistva koje nije počinio.

Novozelandska Vlada je saopštila da će 41-godišnjem Teini Pori platiti odštetu od 1,8 miliona dolara, a njemu i njegovoj porodici je uputila i zvanično izvinjenje.

Pora je 1994. godine, kada je imao 16 godina, osuđen za silovanje i ubistvo Susan Burdett iz Aucklanda. Uvijek je tvrdio da je nevin.

Nakon što je razmatralo Porinu žalbu, Britansko krunsko vijeće je 2015. godine ukinulo sve osuđujuće presude izrečene nevinom čovjeku.

Bivši sudija Rodney Hansen je 1999. godine osudio serijskog selovatelja Malcolma Rewa za silovanje Burdett, ali ni tada Pora nije oslobođen presude za ubistvo.

Više od 20 godina kasnije, Pora je oslobođen svih optužbi, a Vlada Novog Zelanda je pristala platiti odštetu za neosnovanu osudu, do sada najveću u istoriji te zemlje.

“Priznajem da se u protekle dvije decenije znatno pretrpili, uključujući i mnoge godine koje ste proveli daleko od svoje mlade kćeri”, napisala je novozelandska ministrica pravde Amy Adams u zvaničnom izvinjenju i izrazila nadu da će odšteta Pori i njegovoj porodici pomoći da izgrade bolju budućnost.

Porini advokati su izjavili da su se nadali većoj odšteti, ali su istakli da je njihov klijent zahvalan što je primio zvanično izvinjenje.