Nezadovoljan otkupnom cijenom odlučio podijeliti tonu i po tikvica

tikvice – ub1

Jedan povrtar koji kaže da je “ponižen i uvrijeđen” otkupnom cijenom, podijelio je u centru Uba u Srbiji 1,5 tona tikvica.

Vladimir Jakovljević (40) iz sela Sovljak je uz pomoć prijatelja, u svom kombiju pakovao tikvice u kese i besplatno nudio iznenađenim prolaznicima u centru Uba, javile su Kolubarske.rs.

Naljutio se jer je prethodnog dana jedna od kompanija, koja je vlasnik nekoliko maloprodajnih lanaca u Srbiji, prvo od njega poručila 1,5 tonu tikvica, a popodne otkazala porudžbinu.

“Kada sam dobio porudžinu, dogovorena je cijena od 10 dinara po kilogramu (0,15 KM), u gajbama, ali su tokom popodneva javili da im ipak ne treba. U međuvremenu sam dobio ponudu da prepakujem u druge gajbe i dam po sedam dinara (0,11 KM), ali nisam htio, hoću da podijelim narodu”, rekao je Jakovljević.

On kaže da je mnogo uložio u proizvodnju, pod tikvicama u plastenicima ima pola hektara, a da se nasječe (nabere) tona i po treba četvoro ljudi.

“Po čovjeku se plaća 2.000 dinara (oko 30 KM), znači ukupno osam hiljada (oko 120 KM) samo za sječenje. Na ponuđenu cijenu od sedam dinara, za tonu i po tikvica ja bih imao zaradu od dvij hiljade dinara. E, za te pare bolje da je dam džabe! Neka bar neko ima vajde, kad ja nemam”, rekao je Jakovljević.

Tikvice iz rane proizvodnje na početku sezone prodavao je za 50 i 60 dinara kilogram, ali su tada količine bile male.

“Čim su stigle veće količine, odmah je cijena otišla dole”, rekao je Jakovljević i da se njegova proizvodnja “uklapa” u cijenu od 30 dinara za kilogram, što je “solidna cijena, da može da se preživi”.

Iako nije ubrao sav plod, zaradu više ne očekuje, a kaže i mu je dosadašnji prihod zanemarljiv u odnosu na ulaganja i rad.

“Tikvica se sije u januaru, rasađuje u februaru, a kad su velike zime, moraju dupli najloni da se postavljaju na plastenicima, folije – i unutra i gore. Neko je uveo i grijanje, što je velika investicija. Imam četiri i po hiljade ‘kućica’, tako da svakoga dana četvoro ljudi angažujem kao ispomoć. U početku sam prodavao na (beogradskom) Kvantašu i nekim kompanijama, i tada sam nešto malo i zaradio”, rekao je Jakovljević.

Povrtarstvo, jedan od najtežih i najzahtjevnijih poslova u poljoprivredi je naslijedio od dede i oca. Na dva hektara ima 76 plastenika tikvica, kupusa, paprika, krastavaca i praziluka.

“Sve je stalo. Nije samo tikvica jeftina, već i ostalo povrće. Narod jednostavno nema para da kupi. Kupus je isto završio kao tikvica – košta od pet do sedam dinara, ali nisam donosio da ga dijelim džabe jer ga je teško transportovati, a praziluk je nekako prošao. Ne znam ni gdje da nađem računicu. Bivalo je da nešto ne ide, ali da ne ide ništa, to još nije bilo!”, rekao je Jakovljević iz tamnavskog povrtarskog sela Sovljaka.

Rekao je da su ga gajenje, berba i prevoz do kupca mladih tikvica s pola hektara koštali 4.000 eura, a da je pazario 5.000 eura. Zato je preostale tikvice, kupus i zelenu salatu spakovao i sa ubskim aktivistima Nacionalnog udruženja roditelja djece oboljele od raka (NURDOR) odvezao u Beograd i poklonio kuhinjama roditeljskih kuća “Zvončica”, gdje su djeca koja se liječe od te bolesti, a dali su i Institutu za majku i dijete.