Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nicolas Cage vraća ukradenu lobanju dinosaurusa vlastima

ncols cage

Holivudski glumac Nicolas Cage pristao je vratiti američkim vlastima ukradenu lobanju dinosaurusa koju je kupio prije nekoliko godina za 276.000 dolara, a SAD će je potom vratiti mongolskim vlastima.

Ured manhattanskog advokata Preeta Bharare prošle je sedmice podnio zahtjev za preuzimanjem lobanje Tiranosaurusa batara koja će se vratiti mongolskim vlastima, s obzirom na to da je iskopana u Mongoliji.

U pokrenutom pravnom postupku ne navodi se da je Cage vlasnik lubanje, no njegov je glasnogovornik potvrdio da ju je glumac kupio u galeriji I. M. Chait na Beverly Hillsu u martu  2007. To ne znači da je glumac optužen za prestup, no američke vlasti smatraju da se lobanja mora vratiti u zemlju porijekla, ako je dokazano da je odande ukradena.

Cageov glasnogovornik je kazao da je glumac od galerije dobio potvrdu o autentičnosti lubanje i da je američke vlasti kontaktirao u julu  2014. kada ga je ministarstvo unutarnjih poslova obavijestilo da je kupljeni predmet vjerovatno ukraden.

Istraga je pokazala da je lubanja u Americi završila ilegalno pošto je ukradena u Mongoliji. Bhararin advokatski ured od 2012. je otkrio nekoliko desetaka mongolskih fosila koji su se našli u prodaji u Sjedinjenim Dražvama.

“Svi fosilni ostaci što smo ih otkrili u SAD-u kulturološki su i naučni  artefakti otuđeni od njihova pravog vlasnika”, rekao je Bharara.