Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nikada nemojte zaustavljati kihanje

kihanje

Kihanje može da dostigne brzinu i do 160km/h i ne bismo smjeli da zadržavamo ovaj proces jer tada organizam čisti tijelo od nečistoće i može da ga dovede u opasnost.

Dok kišemo, vazduh kroz naše nozdrve leti brzinom do 160 kilometara na sat, ako kihanje stopiramo, sav pritisak seli se u neki drugi dio tijela koji može da strada. Stopiranjem ili sputavanjem kihanja sav pritisak seli se u uši gdje može da dovede do oštećenja, na primjer, pucanja bubne opne.

Može da uzrokuje gubitak sluha i vrtoglavicu koja neće brzo da prestane. Mogu da stradaju i krvni kapilari u očima, odnosno, da se raspuknu zbog pritiska, a događa se i da se ošteti dijafragma. Jači nalet pa stopiranje kihanja potencijalna je opasnost od ozljede vrata, kao i svježe rane kod ljudi koji su nedavno operisali sinuse.
U najgorem slučaju dolazi do pucanja vene u mozgu i moždanog udara, što može da bude smrtonosno.

Zato ako vam dođe da kihnete u javnosti, ne stidite se jer cijena koju možete da platite nije vrijedna toga. Umjesto suzdržavanja, stavite maramicu na nos i kihnite “kao čovjek”. Ne stignete li da izvadite maramicu, nos i usta pokrijte podlakticom ili lijevim dlanom – tako ćete se moći rukovati bude li kasnije potrebno.