Život i zdravlje

Niko ne može riješiti 800 godina staru zagonetku

09/08/2015

Ako vam se ideja da trčite po bibliotekama i pokušavate riješiti vlastiti Da Vincijev kod jako sviđa, ova zagonetka je stvorena baš za vas. Britanska biblioteka objavila je javni poziv svima da im pomognu riješiti zagonetku staru više od osam stoljeća, koja se nalazi na maču.

Mač s dvije oštrice trenutno je izložen u nacionalnoj biblioteci na izložbi “Magna Carta: Zakon, sloboda, nasljedstvo”, koja je posudba Britanskog muzeja.

Mač teži 1,2 kilograma, dug je 964 milimetra, a balčak je dug 165 mm. Pronađen je u rijeci Witham u Lincolnshire u julu 1825. godine. Dovoljno je oštar da prereže lubanju, piše Independent, a datira iz 13 stoljeća i vjerovatno je napravljen u Njemačkoj.

Sad kad smo ispisali sve tehničke detalje, slijedi zanimljivi dio. Duž oštrica mača zlatnim slovima je utisnut natpis, koji glasi: +NDXOXCHWDRGHDXORVI+.

mac-zagonetka

U Britanskoj biblioteci uvjereni su da je riječ o nekom religioznom zazivanju, no potpuno im je nepoznat jezik u kojem bi se moglo pronaći značenje tog natpisa. Mač je na izložbi smješten uz rukopis iz 14. stoljeća koji opisuje francusku invaziju na Normandiju iz 1203. godine, na čijim ilustracijama muškarci vitlaju sličnim mačevima.

Nakon što je nacionalna biblioteka objavila poziv za pomoć u rješavanju ovog misterija, javili su im se brojni entuzijasti koji žele riješiti zagonetku. Dok jedni šalju svoje prijedloge, druge je oduševilo to što je biblioteka zatražila pomoć građana.

Među onima koji imaju prijedlog rješenja je Marc van Hasselt sa Univerziteta u Utrechtu, koji tvrdi da je vidio desetke ovakvih mačeva. Vjeruje da je natpis na latinskom, a NDXOX vjerovatno znači Nostrum Dominus (naš Gospodin) ili Nomine Domini (ime Gospodinovo). Slova koja slijede možda su zazivanje imena svetaca.

“Sastavljajući komade slagalice iz cijele Evrope, možda dođemo bliže rješenju zagonetke. Čak i ako ne možemo u potpunosti dešifrirati natpise, oni nas možda odvedu malo bliže u razumijevanju naših predaka”, napisao je.

Naravno, našlo se i onih koji su XOX iz natpisa povezali sa simbolom za zagrljaje i poljupce, no čini nam se da vitezovi i nisu bili ludi za takvim simbolima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.