studija pokazala

Nisu ni kofein, niti brige koje vas muče: Ova namirnica najviše narušava san

spavanje san

Studija Evropskog endokrinološkog društva pokazala je da slana hrana može znatno da produži vrijeme potrebno da zaspimo, i da može da prouzrokuje češće noćno buđenje i poremeti san

Ako se satima okrećete u krevetu i pokušavate da zaspite, a uzrok nisu ni kofein ni brige koje vas muče. Stručnjaci kažu da vam probleme sa spavanjem možda prouzrokuje uobičajena namirnica koju svakodnevno koristite – so.

Studija Evropskog endokrinološkog društva pokazala je da slana hrana može znatno da produži vrijeme potrebno da zaspimo, i da može da prouzrokuje češće noćno buđenje i poremeti san.

To se pokazalo na učesnicima koji su prije spavanja jeli slanu hranu i kad su napokon zaspali, slana hrana im je skratila REM fazu sna i nastavila da ometa san, a nekima je prouzrokovala i noćne more.

„Obroci sa visokim udjelom natrijuma koji se jedu uveče mogu da doprinesu raznim poremećajima spavanja, djelimično jer povećavaju krvni pritisak i prouzrokuju zadržavanja tečnosti“, objasnila je dr Sandra Darling iz Klinike za spavanje u Clevelandu.

Ova namirnica zadržava tečnost

So, dodaje ona, prouzrokuje nesanicu ili narušava kvalitet spavanja, i može da prouzrokuje češća buđenja i doprinosi jutarnjem osećaju umora.

„Osim što remeti probavu i podiže krvni pritisak zbog čega loše spavamo, slana hrana često prouzrokuje i zadržavanje tečnosti zbog koje nas bešika češće budi tokom noći“, rekla je dr Darling.

To su pokazali i učesnici japanske studije Univerzuteta u Nagasaki koji su se nakon smanjenja unosa soli sa 11 na osam grama dnevno ređe budili tokom noći zbog pune bešike, pa su dva do tri puta sveli na prosek od 1,4 puta.

„Često noćno mokrenje nije neobična pojava, pogotovo kod starijih ljudi, a ova istraživanja pokazuju da bi sa jednostavnom promjenom prehrambenih navika mogli značajno da poboljšaju kvalitet života“, rekao je dr Tomohiro Matsuo koji je dodio studiju za Best Life.

So podiže hormon stresa

On savjetuje da se slana hrana, ako već ne može da se izbaci iz jelovnika, jede ranije tokom dana ili najmanje tri sata prije spavanja, da bi se izbjeglo naprezanje probavnog sistema tokom noći, a dr. Brooke Scheller takvu hranu nikako ne preporučuje poslije 19 sati.

„Ona podiže nivo hormona stresa, kortizola koji deluje potpuno suprotno od melatonina, hormona spavanja“, objasnila je Scheller koja preporučuje da se prije spavanja izbjegava i pržena hrana.

„Hrana bogata mastima, poput pržene i prerađene hrane, probavnim sistemom putuje sporije od sveže hrane, povrća i proteina. Čim je zagrizete, probavni sistem počinje sa radom i tijelo oslobađa hemijsku supstancu histamin, koji može da vas drži budnim“, kaže dr Scheller i dodaje da probavnom sistemu treba mnogo vremena da razradi premasnu i prženu hranu što takođe remeti naš san, prenosi N1.