Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njegov posljednji rad: Stephen Hawking predvidio kraj svega

Stephen-Hawking

Slavni fizičar Stephen Hawking samo dvije sedmice prije smrti je napisao svoj posljednji naučni rad u kojem je govorio o tome kako bi naučnici mogli otkriti paralelne svemire, ali i o tome kako bi ovaj naš mogao doći svom kraju.

Matematički rad djelo je Hawkinga i Thomasa Hertoga u kojem analiziraju što bi bilo potrebno za svemirsku sondu koja bi mogla prikupiti dokaze za teoriju u paralelnim svemirima. Rad govori o tome kako bi dokazi za višestruke svemire trebali biti otkriveni u pozadinskom zračenju koje seže do početka vremena. A to bi trebala izmjeriti sonda s odgovarajućim senzorima.

Hertog, koji je profesor fizike na belgijskom KU Leuvenu, rekao je za Sunday Times kako su radom htjeli ideju višestrukih svemira pretvoriti u naučni okvir koji se može testirati. Potvrdi li se ova teorija, list navodi i da bi naučnike stavila među favorite za Nobelovu nagradu, međutim kako se ona ne dodjeljuje posthumno, Hawking je ne bi mogao dobiti.

Osim višestrukih svemira, naučnici u tom radu predviđaju i kako će se naš svemir u konačnici potpuno ugasiti kad zvijezde ostanu bez energije.

Hawking je s Hertogom posljednje izmjene rada odobrio 4. marta, samo 10 dana prije smrti, a rad bi trebao biti objavljen nakon recenzije u jednom od vodećih naučnih časopisa, prenosi News.com.au.