Život i zdravlje

nakon procjene dostupnih dokaza

Njemačka izdala preporuku za vakcinaciju trudnica, Pfizer će tražiti odobrenje vakcine za djecu od pet do 11 godina

10/09/2021
FOTO: Ilustracija / screenshot

Također je preporučeno da se svi oni u reproduktivnoj dobi koji još nisu cijepljeni vakcinišu kako bi bili zaštićeni od koronavirusa prije trudnoće

Stalni odbor Njemačke za vakcinaciju preporučuje trudnicama da se vakcinišu protiv COVID-19.

Odbor je u petak saopćio da nakon procjene dostupnih dokaza izdaje nacrt preporuke da žene od drugog tromjesečja trudnoće pa nadalje i dojilje dobiju dvije doze mRNA vakcine, javlja AP.

Također je preporučeno da se svi oni u reproduktivnoj dobi koji još nisu cijepljeni vakcinišu kako bi bili zaštićeni od koronavirusa prije trudnoće.

Oko dvije trećine njemačkog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu vakcine, a 61,9 posto je potpuno vakcinisano. Tempo vakcinacija se u posljednje vrijeme usporio, a zvaničnici nastoje podstaći veći broj ljudi da prime vakcinu prije zime.

Pfizer će tražiti za odobravanje vakcine za djecu od pet do 11 godina

Njemačko-američka kompanija Pfizer/BioNTech podnijet će zahtjev za odobravanje njene vakcine protiv koronavirusa za upotrebu kod djece u dobi od pet do 11 godina, rekla je izvršna direktorica Ozlem Tureci.

– Sljedećih sedmica ćemo rezultate naše studije o djeci od pet do 11 godina dostaviti vlastima širom svijeta i podnijeti zahtjev za odobrenje vakcine za ove starosne grupe, i ovdje u Evropi – rekla je Tureci za Der Spiegel u petak.

Istaknula je da je kompanija sa sjedištem u Mainzu, u zapadnoj Njemačkoj, počela pripremati proizvodnju vakcine za djecu, koja je ista kao ona za odrasle, ali će se primjenjivati u manjim dozama, javlja dpa.

BioNTech trenutno procjenjuje podatke o mlađoj djeci i bebama do šest mjeseci, a rezultati će biti predstavljeni do kraja godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.