Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nakon procjene dostupnih dokaza

Njemačka izdala preporuku za vakcinaciju trudnica, Pfizer će tražiti odobrenje vakcine za djecu od pet do 11 godina

vakcinacija trudnica
FOTO: Ilustracija / screenshot

Također je preporučeno da se svi oni u reproduktivnoj dobi koji još nisu cijepljeni vakcinišu kako bi bili zaštićeni od koronavirusa prije trudnoće

Stalni odbor Njemačke za vakcinaciju preporučuje trudnicama da se vakcinišu protiv COVID-19.

Odbor je u petak saopćio da nakon procjene dostupnih dokaza izdaje nacrt preporuke da žene od drugog tromjesečja trudnoće pa nadalje i dojilje dobiju dvije doze mRNA vakcine, javlja AP.

Također je preporučeno da se svi oni u reproduktivnoj dobi koji još nisu cijepljeni vakcinišu kako bi bili zaštićeni od koronavirusa prije trudnoće.

Oko dvije trećine njemačkog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu vakcine, a 61,9 posto je potpuno vakcinisano. Tempo vakcinacija se u posljednje vrijeme usporio, a zvaničnici nastoje podstaći veći broj ljudi da prime vakcinu prije zime.

Pfizer će tražiti za odobravanje vakcine za djecu od pet do 11 godina

Njemačko-američka kompanija Pfizer/BioNTech podnijet će zahtjev za odobravanje njene vakcine protiv koronavirusa za upotrebu kod djece u dobi od pet do 11 godina, rekla je izvršna direktorica Ozlem Tureci.

– Sljedećih sedmica ćemo rezultate naše studije o djeci od pet do 11 godina dostaviti vlastima širom svijeta i podnijeti zahtjev za odobrenje vakcine za ove starosne grupe, i ovdje u Evropi – rekla je Tureci za Der Spiegel u petak.

Istaknula je da je kompanija sa sjedištem u Mainzu, u zapadnoj Njemačkoj, počela pripremati proizvodnju vakcine za djecu, koja je ista kao ona za odrasle, ali će se primjenjivati u manjim dozama, javlja dpa.

BioNTech trenutno procjenjuje podatke o mlađoj djeci i bebama do šest mjeseci, a rezultati će biti predstavljeni do kraja godine.