Život i zdravlje

Slučajevi u više zemalja

Njemačka potvrdila prvi slučaj majmunskih boginja

20/05/2022
Screenshot

Italija je potvrdila još dva slučaja zaraze virusom majmunskih boginja u bolnici Spallanzani u Rimu, čime je do sada u zemlji zaraženo ukupno troje ljudi. Bolnica je objavila da je prvi zaraženi boravio na Kanarima

Njemačka je potvrdila prvi slučaj majmunskih boginja, a o novim slučajevima zaraze javljaju i Italija, Španija, Francuska i Velika Britanija, prenose svjetske novinske agencije.

Ljekarska služba njemačkih oružanih snaga objavila je danas da je potvrdila prvi slučaj majmunskih boginja.

“Institut za mikrobiologiju njemačkih oružanih snaga u Muenchenu sada je također izvan svake sumnje detektirao virus majmunskih boginja, prvi put u Njemačkoj 19. maja 2022. kod pacijenta s karakterističnim lezijama kože”, saopćila je ljekarska služba, prenosi Hina.

Njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach rekao je da na osnovi dostupnih informacija pretpostavlja da se virus ne prenosi tako lako i da bi se njegovo širenje moglo suzbiti ako zdravstvene vlasti budu djelovale brzo.

Italija je potvrdila još dva slučaja zaraze virusom majmunskih boginja u bolnici Spallanzani u Rimu, čime je do sada u zemlji zaraženo ukupno troje ljudi. Bolnica je objavila da je prvi zaraženi boravio na Kanarima.

Regionalne vlasti u Madridu prijavile su 14 slučajeva zaraze, čime je u Španjolskoj ukupno zaražena 21 osoba. Postoji još 20 mogućih slučajeva zaraze – 19 u madridskoj regiji i jedan na Kanarima. Španjolska ministrica zdravstva Carolina Darias rekla je novinarima da su oboljeli u toj zemlji do sada imali blage simptome.

Britanija je potvrdila jedanaest novih slučajeva, rekao je ministar zdravstva Sajid Javid. Ta je zemlja ranije javila o ukupno devet slučajeva blage bolesti. Britanske zdravstvene vlasti nude cjepivo protiv velikih boginja zdravstvenim djelatnicima i drugima koji su možda bili izloženi virusu. To čine i vlasti u drugim dijelovima Europe, uključujući Portugal.

Francuska je također pogođena majmunskim boginjama, prenosi AFP. No zaraženi nisu direktno povezani s osobama koje su se vratile iz područja gdje je ta bolest endemska.

Prvi slučaj te rijetke bolesti, koja potječe iz Afrike, detektiran je jučer u regiji Ile-de-France, objavile su zdravstvene vlasti. Riječ je o 29-godišnjaku koji nije putovao u područje na kojem virus cirkulira. Izoliran je u svom domu i ima blage simptome.

Od 14. maja slučajevi zaraze virusom majmunskih boginja detektirani su i u Portugalu, Kanadi, SAD-u, Belgiji i Švedskoj.

Komentari

Autor: Index.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.