Njemačke pivare u problemima zbog nedostatka staklene ambalaže

pivo

Mnoge pivare u Njemačkoj suočavaju se sa problemom nedostatka staklenih flaša, što je posljedica rasta prodaje piva usljed jednog od najtoplijih mjeseci u zemlji još od 1881. godine.

Jun je ove godine bio topliji za 2,3 stepena Celzijusova nego inače, a jul za 3,3 stepena Celzijusova, pa je potražnja za pivom bila velika.

Međutim, pivare su usljed veće prodaje piva pod pritiskom, jer mnoge ostaju bez flaša, te su pojedini proizvođači zamolili potrošače da što prije vrate praznu ambalažu kako bi mogli da nastave da snabdijevaju distributere, piše BBC.

Pivo se u Njemačkoj rjeđe toči u limenke, jer mnoge pivare koriste posebno napravljene staklene flaše, koje je teško zamijeniti drugim flašama i koje bi kupci trebalo da vrate kada kupuju nove zalihe piva.

Njemačka pivara “Moritz Fiege” je prije nekoliko dana na svojoj “Facebook” stranici pozvala potrošače da staklenu ambalažu vrate u prodavnice pića prije odlaska na odmor.

Njemački meteorolozi u narednom periodu očekuju dnevne temperature do 39 stepeni Celzijusovih, uz mogućnost da se obori rekord od 40,3 stepena Celzijusova.