Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

institut robert koch

Njemački stručnjaci upozoravaju: Vakcinacija bi mogla potrajati

vakcina

Stručnjaci njemačkog državnog Epidemiološkog instituta Robert Koch upozorili su danas na pretjeranu euforiju zbog vakcine protiv koronavirusa, navodeći da bi zbog raznih provjera koje su neophodne vakcinacija mogla potrajati i duže od godinu dana

“Trebat će nam vremena za precizniju analizu studija o puštanju vakcina u promet i tek nakon toga ćemo dati svoje mišljenje, a zatim će uslediti isporuka vakcine”, rekao je Tomas Mertens, predsjednik Stalne komisije za vakcinaciju pri Institutu Robert Koch.

On je ukazao na to da ni nadležna ustanova u SAD još nije dala dozvolu za isporuku, iako su mnogo ranije započeli provjeru.

Predsjednik Komisije koja u Njemačkoj daje preporuku za vakcine je naglasio da će vakcinacija građana Njemačke potrajati možda i cijelu sljedeću godinu.

“Vakcinaciju ne možemo obaviti za godinu dana: ako dnevno, pet ili šest dana sedmično vakcinišemo 150.000 do 200.000 građana, naravno uz uslov da nam na raspolaganju stoje vakcine, dolazimo do zaključka da nam je za 15 miliona građana potrebno 100 dana”, rekao je Mertens.

Posljednja ispitivanja pokazuju da je nešto iznad 50 posto od 83 miliona građana Njemačke spremno da primi vakcinu protiv koronavirusa.

Njemačka se žuri da pripremi centre za vakcinaciju širom zemlje kako bi ona mogla početi čim vakcina bude odobrena u Evropi.

Kancelarka Angela Merkel izjavila je da 60 do 70 posto stanovništva treba da postigne imunitet na covid 19 ili vakcinacijom ili tako što bi se zarazili, te da bi tek tada vlada mogla da postepeno ukine mjere poput one o zabrani privatnih okupljanja.

Ranije je saopšteno da vakcinacija u Njemačkoj neće biti obavezna.