Život i zdravlje

Njemica rodila četvorke u 65. godini

23/05/2015

Šezdestpetogodišnja Njemica rodila je četvorke nakon što se podvrgnula vještačkoj oplodnji, javila je njemačka TV mreža RTL.

Televizijski kanal navodi da je Annegret Raunigk rodila tri dječaka i djevojčicu carskim rezom u berlinskoj bolnici u utorak.

Oni su rođeni prije vremena 26 sedmica, ali imaju “dobre šanse da prežive”.

Annegret Raunigk, koja već ima 13 djece i sedam unučadi, najstarija je žena na svijetu koja je rodila četvorke.

Annegret_Raunigk1

Samohrana majka odlučila je da pokuša roditi još jedno djete kada joj je najmlađa kćerka, koja sada ima 10 godina, rekla da želi mlađeg brata ili sestru.

Njena trudnoća, rezultat tretmana na klinici za vještačku oplodnju u Ukrajini, bila je predmet žestokih rasprava u Njemačkoj, navodi dopisnica BBC-a iz Berlina Jenny Hill.

Ona je tokom trudnoće tvrdila kako smatra da svako treba biti u stanju da vodi život kakav želi.

Upitana ima li bilo kakvih briga, Raunigk je kazala da vjeruje da će ostati dovoljno jaka i zdrava da iznese trudnoću i da nije zabrinuta time šta drugi ljudi misle.

Neki ljekari su se zapitali da li će ona fizički biti u stanju da iznese trudnoću.

Njemačka nastavnica, ipak, nije najstarija žena na svijetu koja je rodila djete – zvanični rekord drži Maria del Carmen Bousada Lara. Ona je rodila blizance u Španiji 2006., u 66. godini života.

Neki to osporavaju, tvrdeći da je vlasnica rekorda Omkari Panwar, za koju se vjeruje da je imala 70. godina kada je rodila blizance u Indiji 2008.

 

Komentari

1 Comment

  1. Rada Ilic

    24/05/2015 at 12:06

    Po meni to nije normalno da rodi u 65 godini.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.