brčko

Njihovo bogatstvo je osmero djece: Potrebna nam je jedna krava kako ne bi kupovali mlijeko

l_ffedebd77ab95e05080ef24bc7b1d67f (1)

Veliku pomoć, kako kaže Tatjana, imali su od suprugovog strica Predraga koji im je kupio zemlju i kuću te nekoliko poljoprivrednih strojeva kako bi mogli obrađivati zemlju

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić posjetio je u petak zajedno s članovima brčanske Udruge za borbu protiv neplodnosti “Beba više” višečlanu obitelj Gavrić-Svitlica u Dubravicama kod Brčkog i uručio im skromne darove.

Kazao je da je ova obitelj pokazala da materijalni uvjeti nisu nužno pretpostavka za rađanje, te da je njihovo bogatstvo osmero djece, što pokazuje njihovu ljubav prema djeci i obitelji, tradicionalnim vrijednostima koje su, navodi Milić, prilično zaboravljene na ovim prostorima, priopćeno je iz brčanske Skupštine.

Milić je podsjetio da je u ovogodišnjem proračunu Distrikta za dječji i materinski dodatak i jednokratnu novčanu pomoć za opremu za novorođenče izdvojeno oko 11.500.000 maraka, ali da prava na dječji dodatak ova obitelj nije uspjela ostvariti jer nisu ispunili sve zakonske uvjete za to.

“Obveza nam je da promislimo kako zakonska rješenja koja imamo u Brčkom konkretno utječu na potporu ovim obiteljima, jer samo zbog norme koja je predvidjela da oba supružnika moraju imati prijavljeno prebivalište na prostoru Distrikta oni nisu još ostvarili ta prava. Prava na dječji dodatak moći će ostvariti tek u listopadu. Čuli smo i neke njihove zahtjeve i potrudit ćemo se da im u idućem razdoblju izađemo u susret”, istaknuo je Milić.

Tatjana Svitlica, majka osmero djece, kazala je da su ona i suprug Dragan Gavrić planirali višečlanu obitelj, ali priznaje da im otežavajuću okolnost u podizanju djece predstavljaju neredovita primanja, jer oboje rade za nadnicu.

Veliku pomoć, kako kaže Tatjana, imali su od suprugovog strica Predraga koji im je kupio zemlju i kuću te nekoliko poljoprivrednih strojeva kako bi mogli obrađivati zemlju. Ono što im je najpotrebnije, napominje, je dječji dodatak i jedna krava kako ne bi morali kupovati mlijeko za djecu.

Predsjednik Udruge za borbu protiv neplodnosti “Beba više” Željko Lazarević istaknuo je da je ova obitelj svijetao primjer i da bi svi članovi društva trebali pomoći ovakvim obiteljima.