Nova injekcija osvjetljava stanice karcinoma i olakšava otklanjanje tumora

injekcija

Nova injekcija, prema članku objavljenom u Science Translational Medicine, osvijetlit će kancerogene stanice i olakšat hirurzima odstranjivanje tumora već kod prve operacije.

Trenutno se hirurzi oslanjaju na magnetsku rezonancu ili CT skeniranje koji ih usmjeravaju kod uklanjanja tumora i okolnog tkiva. U puno slučajeva se događa da kancerogeno tkivo ostane u pacijentu i dalje neotkriveno.

Injektiranje novog sredstva, plave tekućine nazvane LUMO15, pomoći će hirurzima u identifikaciji kancerogenog tkiva jer čini da stanice fluorescentno svijetle, kako tvrde znanstvenici sa Duke University Medical Center.

Ovo revolucionarno otkriće moglo bi olakšati traumu pacijentima koji moraju proći još jednu operaciju zbog potpunog odstranjenja karcinoma. Stariji autor studije, doktor David Kirsch, profesor na sveučilištu Duke, kazao je da sada patolozi mogu ispitati tkivo tražeći kancerogene stanice na rubu tumora koristeći mikroskop.

Zbog veličine tumora nije moguće pregledati cijelu površinu tokom operacije. Cilj je dati kirurzima praktičnu i brzu tehnologiju koja će im omogućiti da skeniraju ležište tumora već tokom operacije tražeći eventualne ostatke fluorescirajućih stanica.

Širom svijeta naučnici pokušavaju naći tehnike koje bi hirurzima olakšale da bolje vizualiziraju karcinom. Neki koriste tehnike koje su slične LUMO15, a aktiviraju enzime.

Dukeovo ispitivanje na ljudima po prvi puta pokazalo se sigurno, bez negativnih efekata. Agens je ubrizgan petnaestoro pacijenata sa karcinomom dojke i sarkoma mekog tkiva. Desilo se da je tkivo pet puta svijetlije nego regularno mišićno tkivo.

Rezultati nisu vidljivi golim okom. Otkrivaju se ručnom, vrlo osjetljivom kamerom čiji je razvoj u toku. Nakon uklanjanja tumora doktori će moći kamerom u operacijskoj sali pratiti da li je tumor uklonjen u cjelosti i ima li još traga fluorescentnih stanica.

Patolozi već desetljećima nakon operacija po nekoliko dana analiziraju rubove tumora da bi ustanovili jesu li čisti. Ova bi nova tehnologija mogla promijeniti liječenje sarkoma. Stopostotno odstranjenje tumora prevenirat će nove operacije i ponovnu pojavu tumora.

Ako se zna gdje ima ostataka tumora kojeg nije bilo moguće sasvim ukloniti, moći će se usmjeriti zračenje i reducirati koliko zračenja će pacijent trebati.

Sigurnost i efikasnost LUMO15 i Lumicell kamere ispituju se trenutno u Massachusetts General Hospital u Bostonu koji to rade na 50 pacijentica sa karcinomom dojke.

Nakon što studija bude kompletna, doktor Kirsch sa suradnicima će evaluirati da li ova tehnologija smanjuje broj pacijenata koji trebaju još jednu operaciju poslije inicijalnog odstranjenja tumora dojke.