Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Novartis" potvrdio

Nove dobre vijesti iz Austrije: Na ljeto se očekuju prve vakcine protiv Covid-19 “Made in Austria”

novartis (1)

Proizvodnja bi trebala započeti u Tirolu, u drugom tromjesečju 2021. godine

Cjepivo “Made in Austria” moglo bi uskoro biti dostupno, piše Kronen Zeitung.

Naime, kompanija Novartis planira proizvesti 50 miliona doza formuliranog aktivnog sastojka mRNA za CureVac vakcine u 2021. godine.

Kao što je Novartis najavio, kompanija je potpisala početni sporazum za proizvodnju mRNA i unaprijed formuliranog aktivnog sastojka za cjepivo protiv Covid-19 koje razvija CureVac, njemačka biofarmaceutska kompanija. Pripreme za početak proizvodnje, prenos tehnologije i probne radnje već su u toku.

Proizvodnja bi trebala započeti u Tirolu, u drugom tromjesečju 2021. godine.

Prve isporuke unaprijed formuliranog aktivnog sastojka mRNA ZA CureVac očekuju se na ljeto 2021., a do 200 miliona doza već je planirano za 2022. godinu.

“Smatramo da je naša odgovornost učiniti sve što je u našoj moći da pomognemo. Drago nam je što danas možemo najaviti saradnju s CureVacom i dati značajan doprinos Novartisa s našim proizvodnim pogonom u Tirolu”, rekao je Michael Kocher, predsjednik Novartisa u Austriji.

“Novartis ima desetljeća stručnosti u biofarmaceutskoj proizvodnji proteina, temeljenoj na mikrobnim tehnologijama. To stvara preduslove za proizvodnju nukleinskih kiselina, posebno aktivnih sastojaka mRNA, koji su temeljna tvar mnogih inovativnih terapija i savremenih vakcina”, izjavio je Mario Riesner, direktor kompanije Novartis Kundl/Schaftenau.