Beč

Nove metode pospješuju liječenje raka kože

BEC11 (1)

Širom svijeta rastu brojke oboljelih od melanoma. Samo u Austriji svake godine od raka kože oboli 2.200 osoba, a kod 20 posto pacijenata se sa tendencijom daljeg rasta razviju metastaze

Radna grupa Medicinskog univerziteta i bolnice AKH u Beču učestvovala je u izradi novih međunarodnih smjernica za liječenje metastaza na mozgu uzorokovanih melanomom koje su nedavno objavljene.

Stručnjaci iz interdisciplinarnog centra za liječenje raka Comprehensive Cancer Center u Beču ispitivali su u mnogobrojnim, uglavnom međunarodnim studijama nove metode liječenja raka kože.

Dosadašnjom imunoterapijom postignuti su revolucionarni rezultati u liječenju raka kože koji se ne može operisati i koji često metastazira. Čak 50 posto pacijenata je pet godina nakon liječenja reagovalo pozitivno na terapiju. Prije deset godina ni pet posto pacijenata nije preživljavalo.

Za drugih 50 posto slučajeva mestastaziranog melanoma gdje je nova imunoterapija pokazala mali ili nikakav efekat, bečki naučnici su primjenjivali kombinovanu terapiju sa više checkpoint inhibitora i/ili inhibitorima proteina kineaze.

Često se u liječenju metastaza na limfnim čvorovima ili za ublažavanje bola kod metastaza na kostima primjenjuje i terapija zračenjem. Najpoznatija terapija u slučaju metastaza na mozgu jeste upotreba gama noža. Stručnjaci međutim naglašavaju da je i pored svih naučnih istraživanja najbolja mjera u borbi protiv raka kože prevencija u vidu zaštite od sunca i redovnih posjeta dermatologu.

Širom svijeta rastu brojke oboljelih od melanoma. Samo u Austriji svake godine od raka kože oboli 2.200 osoba, a kod 20 posto pacijenata se sa tendencijom daljeg rasta razviju metastaze.

– Ne postoji zdrava preplanulost. Ko želi da spriječi rak kože, mora da zaštiti kožu od sunca, znači izbjegavati sunce, prekriti kožu, a ukoliko to nije moguće, koristiti kreme za sunčanje. To dokazuju međunarodne studije – upozorava Christoph Höller sa Univerzitetske klinike za dermatologiju Medicinskog univerziteta u Beču, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.