Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi raj za mafiju: Cosa Nostra se preselila u Njemačku

mafija

Njemačka je jedna od omiljenih zemalja za italijanske mafijaše. Sviđa im se što nema posebne službe koje se bave mafijom, a imovina se ne plijeni odmah, čim postoji sumnja da je stečena ilegalno.

Prošle sedmice njemačka i italijanska policija u sinkroniziranim racijama u Sjevernoj Rajni Vestfaliji i Italiji zaplijenile su roba i nekretnine u vrijednosti nešto većoj od 11 miliona eura. Radilo se o udaru na sicilijansku Cosu Nostru, posebno na klan Rincivilo, koji je aktivan u ovoj njemačkoj pokrajini, piše Deutsche Welle.

Policija nije otkrila koliko je tačno ljudi uhaopeno, ali su potvrdili da su za dvojicom od njih raspisane međunarodne potjernice.

Mafijaši vole Njemačku

Njemačka je jedna od omiljenih zemalja za mafijaše, kaže Leoluca Orlando, gradonačelnik Palerma i najuspješniji borac protiv mafije.

Cosa Nostra se u Njemačkoj očito udomaćila. Glavna uporišta su joj Köln, Leverkusen, Solingen i Dortmund. Tri glavne “djelatnosti” su im trgovina drogom i oružjem i građevina.

Glasnogovornik Federalnog ureda za borbu protiv kriminala rekao je da njemačkoj policiji od italijanskih kolega stalno stižu informacije o mafijašima koji se nalaze u Njemačkoj, ali da su njemačkim istražiteljima “često vezane ruke”. Naime, u Italiji postoji više policijskih institucija koje vode istrage protiv mafijaša, a u njemačkoj je za njih zadužen jedino Savezni ured za borbu protiv kriminala te su i zakoni blaži.

U Italiji, na primjer, policija smije zaplijeniti imovinu osumnjičenih već i zbog same sumnje da je ilegalno stečena, dok u Njemačkoj to prvo moraju dokazati. Što znači samo jedno – u Njemačkoj je lakše prati novac.

Posao u velikom stilu

U građevinskoj branši kriminalci registriraju kompanije koje postoje samo u vidu poštanskog sandučića na nekoj zabačenoj adresi.

Te kompanije ispostavljaju račune za poslove koje nikada nisu obavile. Poslovi se onda plaćaju novcem koji je “zarađen” kriminalnim aktivnostima. Organizatori svega su uvijek u pozadini, posao na terenu obavljaju oni koji se žrtvuju ako akcija ne uspije.

Najvažniji akteri održavaju redovne sastanke, gotovo svakodnevno, a strukturalno su organizirani po principu teritorija i obitelji koje pak teritorije dijele međusobno.