Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sicilija

Novim stanovnicima daju besplatne kuće, ali postoji jedan uslov

cammarate

Nude domove potpuno besplatno u nastojanju da sačuvaju grad od depopulacije

Posljednih godina brojni italijanski gradovi zbog smanjenja broja stanovnika prisiljeni su drastičnim potezima poticati useljavanje odnosno ostanak građana. Među najupečatljivijim su potezi vlastodržaca u Zungoliju pored Napulja te Sambuce na Siciliji gdje su odlučili prodavati nekretnine za samo jedan dolar.

Korak dalje otišli su u Cammarati, također gradiću na Siciliji. Tamo nude domove potpuno besplatno u nastojanju da sačuvaju grad od depopulacije, piše Večernji list.

– Ne mogu gledati kako se prekrasna stara gradska jezgra prazni i pretvara u ruševinu – istaknuo je gradnonačelnik Vincenzo Giambrone tvrdeći kako su deseci nekretnina napušteni i čekaju nove vlasnike. Dodaje kako i postoji uslov da neko besplatno dobije nekretninu.

Novi vlasnici dužni su je kroz tri godine obnoviti te uplatiti pet hiljada eura depozita koji će im biti vraćeni nakon obnove.

Prednost imaju parovi s djecom, a oni koji se dosele pa odluče imati još potomaka dobit će po hiljadu eura.

Novi će vlasnici moći transformirati višespratne zgrade u privatne kuće, pansione, hotele, trgovine ili čak restorane.

– Cammarata je jedinstveno mjesto. Poznat je kao grad sa 1.000 balkona prema istoku, jer se svaki prozor ovdje kupa na zalascima sunca i možete uživati u spektakularnom pogledu na vulkan Etnu. Kad eruptira, vidimo kako teče crvena lava, a dim se diže u zrak – kaže Enzo Li Gregni, voditelj turističke zajednice Cammarate.