Novo istraživanje otkrilo zašto bismo svakodnevno trebali jesti kruške

kruske-zdravlje (1)

Studija je utvrdila da svakodnevno uzimanje krušaka može poboljšati krvni tlak i funkciju krvnih žila kod osoba srednje dobi koje imaju metabolički sindrom, prenosi Social News XYZ. Metabolički sindrom je glavni faktor rizika kardivaskularnh problema i dijabetesa tipa II.

Jedna od najpopularnijih vrsta voća, kruška, izvanredan je izvor vlakana i dobar izvor C vitamina, a sadrži samo 100 kalorija. Kruška srednje veličine osigurava 24 posto dnevnih potreba za vlaknima.

Znanstvenici su analizirali 50 osoba, dobi od 45 do 65 godina koji su imali tri do pet simptoma metaboličkog sindroma. Davane su im svježe kruške odnosno sok sa okusom kruške kao placebo.

Primjećeno je znatno smanjenje pritiska kod osoba koje su konzumirale svježu voćku. Poslije 12 sedmica kod 36 sudionika studije, sistolički pritisak i puls su se osjetno smanjili.

Naučnici smatraju da su ovi početni rezultati vrlo važni i da bi trebalo istražiti potencijal hrane koja može poboljšati kardiovaskularne rizične faktore kao krvni tlak. Vaskularna disfunkcija vezana uz srednju dob ubrzava se kod ljudi sa metaboličkim sindromom, a ujedno raste i krvni pritisak.

Naravno, ovo je tek preliminarno istraživanje na nevelikom uzorku i potrebno je provesti još analiza da bi se utvrdili stvarni efekti konzumiranja svježe kruške na snižavanje pritiska i vaskularnu funkciju.

Balansirana prehrana bogata voćem i povrćem uključujući kruške, osigurava korisne mikronutrijente, vitamine, dijetna vlakna, kalij, fitokemikalije, kažu naučnici.