"čvrsti dokazi"

Novo upozorenje iz WHO-a vezano za omikron varijantu virusa

Karlovac: Velike gužve od ranih jutarnjih sati na drive-in COVID testiranju
08.11.2021., Karlovac - Velike guzve od ranih jutarnjih sati na drive-in testiranju u Luscicu za koronavirus u Karlovcu.

Glavna naučnica WHO-a Soumya Swaminathan rekla je da omikron varijanta uspješno izbjegava neke odgovore imunosnog sistema

Omikron varijanta koronavirusa širi se brže od delte i pogađa vakcijnisane i one koji su preboljeli COVID-19, rekao je u ponedjeljak glavni direktor WHO-a.

“Sada postoje čvrsti dokazi da se omikron širi značajno brže od delta varijante”, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferenciji za novinare u Ženevi.

“I veći su izgledi za infekciju ili ponovnu infekciju ljudi koji su se vakcinisali i onih koji su se oporavili od bolesti COVID-19”, rekao je.

Glavna naučnica WHO-a Soumya Swaminathan rekla je da omikron varijanta uspješno izbjegava neke odgovore imunosnog sistema, što znači da bi booster doze vakcina trebalo davati ljudima sa slabijim imunosnim sistemom.

Omikron izgleda bolje izbjegava antitijela čije stvaranje potiču neke vakcine, ali postoje i drugi oblici imuniteta koji mogu spriječiti zarazu i bolest, ističu stručnjaci WHO-a.

“Ne vjerujemo da će sva vakcina postati potpuno neučinkovita”, rekla je Swaminathan.

Stručnjak WHO-a Abdi Mahamud dodao je:

“Iako vidimo smanjenje broja neutralizirajućih antitijela, gotovo svi podaci pokazuju da T stanice ostaju nepromijenjene, a to nam zaista treba”.

T stanice mogu spriječiti teške oblike bolesti napadajući zaražene stanice.

Swaminathan je dodala da je još prerano da bi se mogao donijeti zaključak da je omikron varijanta blaža od drugih varijanti koronavirusa, te je upozorila da bi moglo doći do preopterećenja zdravstvenih sistema.

“Vjerovatno nije pametno opustiti se i misliti da je to blaga varijanta, da neće izazvati tešku bolest, jer mislim da će s obzirom na to kako broj zaraženih raste svi zdravstveni sistemi biti pod pritiskom”, rekla je.

Objasnila je da se percepcija da je omikron blaži temelji na početnim podacima iz dijelova Južnoafričke Republike koji bi mogli biti zavaravajući jer se stanovništvo ondje već u velikom postotku zarazilo koronavirusom i steklo određeni imunitet.

Stručnjaci WHO-a istaknuli su da nadu u kraj pandemije budi razvoj druge i treće generacije vakcina, daljnji razvoj lijekova i druge inovacije.

Pandemija je do sada odnijela više od 5,6 miliona ljudskih života u svijetu.