Vruće misli

O čemu ona razmišlja tokom seksa

Čitateljice Women’s Healtha bile su više nego raspoložene podijeliti s nama minutu po minutu svojih “vrućih misli”

Upitajte bilo kojeg muškarca da vam ispriča o čemu razmišlja tokom seksa i sigurno ćete čuti: “Ne još, ne još! Pričekaj još malo!”, popraćeno mentalnim slikama Lige prvaka i mrkog učitelja matematike iz osmog razreda osnovne škole.

Za razliku od toga, za ono što se zbiva u ženskoj glavi može se komotno konstatirati da je od edukativne važnosti. Čitateljice Women’s Healtha bile su više nego raspoložene podijeliti s nama minutu po minutu svojih “vrućih misli”. “Razgovor o tome što vam je na pameti tokom seksa može biti posljednja prepreka koju ste uspješno prošli do još boljeg partnerskog odnosa”, kaže Ian Kerner, terapeut za parove i osnivač internetskog seksualnog vodiča Good in Bed. Okrenite stranicu i započnite novo uzbudljivije poglavlje intimnog života, piše Mensheath.

Evo hodograma njenih misli od predigre do orgazma:

0:45 – “Baš dobro izgledaš u toj majici”

Od šest ponuđenih izbora, 30 posto anketiranih čitateljica reklo je da ih kod muškaraca najviše uzbuđuju mišićave ruke, dok je široka ramena navelo njih 25 posto. A što je s mnogima nedostižnim? Samo šest posto žena stavilo ga ja na prvo mjesto svoje liste želja. Dakle, dok čekate vidljive i opipljive rezultate trbušnjaka koje marljivo radite u teretani, nosite uske majice ne šire od dva prsta od vaših uskoro neodoljivih bicepsa. Ili obucite majicu s raglan rukavima koja će vas dodatno proširiti u ramenima i prsima, a “suziti”na pravim mjestima, kaže MH-ov direktor mode Brian Boyé.

1:12 – “Ali dah i brada ti imaju okus po pljesnivom siru”

Sad vam je vjerovatno jako žao što ste u restoranu naručili mongolsku piletinu. Gotovo je polovina ispitanih žena na pitanje šta ih najviše odbija od seksa odgovorilo – smrdljiv dah. No, izbjegavajte vodice za ispiranje usta na alkoholnoj bazi jer one mogu još više pogoršati smrad iz vaših usta, upozorava dr. Stomatologije Jennifer Jablow. Pijte dovoljno tekućine tokom dana i upotrebljavajte vodice za ispiranje usne šupljine s cinkom. Također, možete žvakati peršun jer klorofil neutralizira mirise. Ili žvačite žvakaće gume koje sadrže ksilitol koji potiče proizvodnju sline, kaže dr. Jablow.

2:13 – “Šta to želiš napraviti mojoj slatkoj guzi?!”

Mnogim ženama “dirty talk” (posebno u početku) tokom vođenja ljubavi stvara pritisak i na njihovo seksualno uzbuđenje djeluje poput hladnog tuša, kaže Kerner. Ono što one najviše vole čuti jesu diskretno uzdisanje i stenjanje. Muškarci obično nisu glasni kao žene, pa kad govore tokom seksa, to je jasan znak da im se to što im radi partnerica doista sviđa, kaže dr. sc. Megan Fleming, psihologinja i terapeutkinja za veze. Ali ako joj želite pokazati koliko uživate, nemojte previše prostačiti; oko 20 posto žena reklo je da ih jednostavne fraze poput “Tako si seksi” ili “Jako me uzbuđuješ” i te kako napale.

3:27 – “Draškaj mi bradavice malo duže. Molim te!”

To je nauka! “Stimulacija bradavica aktivira isto senzorsko područje mozga kao i nadraživanje klitorisa, vagine i cerviksa”, kaže Barry Komisaruk, profesor psihologije na Sveučilištu Rutgers, koji proučava odgovore mozga na seksualne stimulacije. Osim genitalija, to je mjesto za četiri od deset ispitanih žena. Počnite polako, ljubeći njene grudi sa strane i prema vrhovima, sugerira MH savjetnica za seks i veze dr. sc. Debby Herbenick. Kad primijetite da se vaša partnerica sve više uzbuđuje, krenite polako prema bradavicama.

4:55 – “U spori, kauboju. Ovo postaje dobro!”

Jezik vam se umorio? Usporite tempo. Jedna od četiri anketirane žene rekla je da muškarci trebaju više vremena posvetiti oralnom seksu te savjetuju: “Usporite i budite nježniji.” Razmišljajte o sebi kao o pružatelju užitka, kaže dr. sc. Kristen Mark, direktorica Laboratorija za promicanje seksualnog zdravlja na Sveučilištu u Kentuckyju. Uzmite si vremena i ne idite odmah na klitoris; “zagrijte je” prije toga, kaže ona. Radite spore, kružne pokrete prstima izvan vagine i zatim iznutra, pa opet izvana… dok je polako draškate jezikom.

6:29 – “Ti preuzmi kontrolu. Ja ću samo uživati”

Za pozu kad je žena gore na muškarcu samo 29 posto žena kaže da je njihov omiljeni položaj, no i dalje vam preostaje dosta drugih opcija. Više od polovine ispitanica reklo je da preferiraju da muškarac bude ili “vrlo” ili “uglavnom” dominantan prilikom seksa. Stoga, vratite se na misionarsku pozu. Mnogo žena voli intimnost kontakta očima, kaže Kerner.

Trik koji uvijek pali: “Fokusirajte se na dublje prodiranje koje omogućava više kontakta s klitorisom”, kaže. “Ili se podignite pa spuštajte, to će povećati šansu za njezino postizanje orgazma.”

7:31 – “Oh, hoće li on ubrzo svršiti?”

Dobra vijest: sedam od deset anketiranih čitateljica zadovoljno je trajanjem seksa. Loša vijest? Čak i ako nisu zadovoljne, to ćete teško razaznati: žene vrlo brzo shvate ako neće doživjeti orgazam pa ga odglume kako bi seks privele kraju, kaže Kerner. Ako je vaša partnerica pod stresom, pokušajte tokom predigre razgovarati s njome Hemijski procesi u mozgu tokom uzbuđivanja smanjuju inhibiciju, tako da je to idealno vrijeme za razgovor o seksu, kaže Kerner. “Dok je ljubite i dodirujete, možete je pitati šta voli da joj se radi.”

8:43 – “OK, vrijeme je da mislim na Goslinga”

Nemojte se zbog toga osjećati ugroženo. Otprilike polovina žena mašta o seksu s nekom slavnom osobom, otkrila je nova studija. “Žene maštaju tokom seksa češće nego muškarci”, kaže Kerner. “To im pomaže da deaktiviraju i neutraliziraju stresore koji joj inhibiraju uzbuđenje. Znači, to je sasvim normalno – i na neki čudan način može se više uzbuditi i uživati u seksu”. Pomozite joj da se isključi iz realnosti: izmasirajte je ili stimulirajte rukom ili nježno vibratorom, kaže. “Želite je potaknuti da osjeća, a ne da razmišlja i mašta.”

9:35 – “Možda ću si sama morati pomoći”

Ako se vaša partnerica miluje tokom seksa, to nije ništa loše. Saznali smo da 19 posto žena gotovo uvijek uzme stvar u svoje ruke (doslovno!); polovina njih učini to katkad i manje od 10 posto njih to želi, ali se suzdržava. Istraživači u Kanadi otkrili su da se neke žene ustručavaju to učiniti zbog straha da to ne djeluje negativno na samopouzdanje njihovih partnera. Potrebna joj je dodatna stimulacija? Oko tri četvrtine žena koje smo anketirali ne koristiti seksualna pomagala, ali od njih 30 posto reklo je da bi to voljelo. Dakle, znate šta vam je činiti.