VELIKI PODVIG LJEKARA

Obavljena prva potpuna transplantaciju lica na tamnoputom pacijentu

New Project (16)

Chelsea je 2013. pretrpio opekotine preko 60% tijela i lica kada je pijani vozač naletio na njegov automobil, koji se potom zapalio, a na kraju je nesretni čovjek završio u komi koja je trajala šest mjeseci

Hirurzi u Bostonu obavili su prvu transplantaciju lica tamnoputog pacijenta, muškarca iz Los Angelesa koji je bio teško onesposobljen kada se u saobraćajnoj nesreći pijani vozač zakucao u njegov automobil.

Robert Chelsea (68) je ujedno i najstariji pacijent koji je bio podvrgnut 16-satnom operativnom zahvatu, u kojem je učestvovao tim od 45 liječnika, medicinskih sestara i ostalih medicinskih stručnjaka iz Brigham and Women's Hospital, piše New York Post.

“Neka Bog blagoslovi darivatelja i njegovu porodicu koja je odlučila donirati ovaj dragocjeni dar i pružiti mi drugu priliku”, rekao je Chelsea u izjavi objavljenoj u četvrtak.

“Riječi ne mogu opisati kako se osjećam. Preplavljen sam zahvalnošću i osjećam se vrlo blagoslovljeno primiti tako nevjerovatan dar.”

Chelsea je 2013. pretrpio opekotine preko 60% tijela i lica kada je pijani vozač naletio na njegov automobil, koji se potom zapalio, a na kraju je nesretni čovjek završio u komi koja je trajala šest mjeseci.

Chelsea je podvrgnut više od 30 operativnih zahvata, ali usne, nos i lijevo uho nisu mu mogli rekonstruisati, nakon čega su ga ljekari stavili na listu za transplantaciju lica u martu 2018. godine.

No, čekanje odgovarajućeg davatelja bilo je duže nego inače zbog Chelseijevog tonusa kože, rekli su zdravstveni dužnosnici.

“Za pojedince svih rasa i etničkih zajednica od vitalne je važnosti razmotriti donaciju organa, uključujući i davanje vanjskih transplantata, kao što su lice i ruke”, izjavila je predsjednica i izvršna direktorica “New England Donor Services” Alexandra Glazier.

“Za razliku od unutarnjih organa, ton kože davatelja može biti važan za pronalaženje podudaranja.”

Prema prognozama ljekara Chelsea će vjerovatno u roku od godinu dana dobiti gotovo normalan osjećaj i 60 posto motoričkih funkcija na svom licu. To također znači sposobnost da jede, da se nasmiješi i opet govori normalno, rekli su ljekari.

Doktor Bodhan Pomahac, koji je vodio tim za transplantaciju, rekao je da se Chelsea „oporavlja izuzetno brzo“ nakon što je postao deveti pacijent koji je u toj bolnici primio transplantaciju lica i tek 15. u cijeloj državi. U 2007. godini crni pacijent u Francuskoj primio je djelomičnu transplantaciju lica.