Objavila video porođaja u kadi, stručnjaci kažu da to nipošto ne radite (VIDEO)

porodjaj1

Mame blogerice svojim su idejama počele zabrinjavati stručnjake nakon što je jedna na svom Instagram profilu objavila video u kojem rađa kod kuće u vodi bez prisutnosti ikakvog medicinskog osoblja.

U videu je pokazala kako izgleda porođaj u vodi u vlastitom domu uz prisutnost supruga i njihovog psa.

Suprug joj je pomagao i pri porođaju rekao da je nevjerojatna. Nakon što je rodila, kadi prilazi njihov pas kako bi pobliže promotrio bebu.

Majka je objasnila kako je objavom ovog videa željela pokazati da kada žena vjeruje da može roditi u miru i privatnosti koristeći vlastitu snagu, bez bola, onda je to doista moguće.

“Iskustvo prvog porođaja je važno isplanirati ako ste ga odlučili imati kod kuće (uz pretpostavku da ste i vi i beba dobrog zdravlja i da je trudnoća protekla dobro)”, rekla je i dodala:

“Htjela sam imati kontrolu nad vlastitim tijelom i zato sam odlučila roditi kod kuće. Znala sam da ću se osjećati sigurno i imati podršku u poznatom okruženju i da će porođaj biti lagan. I bio je jednostavan i bezbolan.”

Ipak, opstetričar dr. Alexander Polyakov vjeruje da blogeri koji promoviraju porođaje kod kuće mogu izazvati probleme.

“Čak su i u prahistoriji ljudi znali da se ne rađa u vodi, za to nema nikakvog opravdanja”, izjavio je liječnik i dodao kako je posebno opasno rađati bez prisutnosti medicinskog stručnjaka i praćenja porođaja.

Međutim, ova majka tvrdi da je istraživanjem dokazala utemeljene prednosti takvog porođaja.

“Može li se dijete utopiti tokom porođaja u vodi? Pretpostavljam, ali sumnjam da postoji vjerodostojno istraživanje koje to potvrđuje”, izjavila je.

Istraživanje objavljeno 2010. godine u časopisu Medical Journal of Australia otkrilo je da su kućni porođaji činili mali udio u ukupnom broju porođaja od 1991. do 2006. u južnoj Australiji, ali je rizik od smrti sedam puta veći nego pri porođaju u bolnici.