Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Objavljen spisak namirnica koje izazivaju rak i koje ga sprečavaju

brza hrana

Do sada je sproveden veliki broj studija koje tvrde da hrana može ili ne može da izazove rak, te je danas kupcima teško da znaju šta je zapravo istina.

Sada je tim istraživača iz “Which” magazina riješio da otkrije činjenice iza nekih tvrdnji, kako bi jednom zauvijek potvrdio koja hrana je kancerogana i da li postoje namirnice koje mogu preventivno da djeluju protiv ove bolesti.

Naučnici su analizirali studije i razmotrili izvještaje najvećih svjetskih zdravstvenih agencija kako bi otkrili šta je zaista istina.

Prerađeno meso (šunka, salama, slanina)

Svjetska zdravstvena organizacija je izjavila da konzumiranje samo 50 grama prerađenog mesa dnevno može za 18 odsto da poveća rizik od nastanka karcinoma crijeva.

Također je dokazano da prerađeno meso može da poveća rizik od dobijanja raka. Prema studijama prerađeno meso sadrži nitrate za koje je dokazano da su kancerogeni.

Šećer

Šećer indirektno utiče na pojavu raka.

Iako je ozloglašen da kompletno nije dobar za zdravlje, ne postoji naučni dokaz da šećer direktno povećava rizik od nastanka raka.

Kako god, on može indirektno da izazove oboljenje. Kada jedete šećer u velikim količinama može se javiti problem gojaznosti što zauzvrat povećava rizik od raka, piše “Which”.

Alkohol

Iako nije kancerogen jednako kao pušenje, alkohol je odgovoran za 3 posto slučajeva raka u Britaniji, podatak je Nacionalne zdravstvene službe.

Vještački zaslaživači i aditivi u hrani

Iako se često nalaze na spisku opasnih supstanci, do sada nije dokazano da zaslađivači i aditivi direktno utiču na pojavu raka.

Vještački zaslađivači i dodaci u hrani, poput pesticida, testirani su od strane Evropske agencije za bezbjednost hrane koja je imala zadatak da provjeri da li su bezbjedni za ljudsku upotrebu, te da procijeni da li postoji bilo kakav kancerogeni rizik.

Koja hrana može da spriječi pojavu raka?

Među supernamirnice koje se snažno bore protiv raka uvršteni su đumbir, zeleni čaj, borovnice, nar, masna riba.

Što se tiče životnog stila, stručnjaci savjetuju da prestane da pušite, održavate normalnu kilažu, povećate unos biljnih vlakana i jedete više voća i povrća.