Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Objavljena jedina snimka Hitlerovog normalnog glasa

hitler

Tajna snimka finskog inženjera zvuka Thora Damena iz Drugog svjetskog rata, po prvi put je izašla u javnost, a njena posebnost je u tome što otkriva normalan Hitlerov glas, nasuprot njegovim žustrim govorima koje je javnost dosad jedino mogla čuti.

Neslužbeni ton glasa Adolfa Hitlera snimljen je tokom privatnog razgovora s Carlom Gustafom Emilom Mannerheimom (čuvenim finskim generalom koji je komandovao finskom vojskom u takozvanom Zimskom ratu), a posebnost je u tome što nacistički vođa u tom razgovoru uopće ne podiže ton svog glasa.

Snimka je nastala tokom Hitlerovog posjeta Finskoj 4. juna 1942. godine i to na Mannerheimov 75. rođendan, koji mu je Hitler htio lično čestitati. Bio je to posjet iznenađenja, međutim Mannerheim nije htio primiti Hitlera u svom uredu u Helsinkiju, jer bi se to shvatilo tada kao službeni posjet, već je njihov sastanak dogovoren tajno, pored Imatre na jugoistoku Finske.

Tema snimljenog razgovora bila je nevjerovatno velika proizvodnja ruskih tenkova, tačnije njih 35.000 u prvoj godini Drugog svjetskog rata.

“Da mi je neko rekao da jedna nacija može krenuti u rat s 35.000 tenkova, rekao bih mu da je lud!”, govori Hitler u snimci i dodaje da je on ‘upravo sad’ uništio već više od 34.000 tenkova, prenosi Daily Mail.

Damen je uspio snimiti prvih jedanaest minuta tog privatnog razgovora, a iako je njegova prvobitna namjera bila snimiti samo službeni dio govora, odlučio je nastaviti snimati, kad je razgovor skrenuo u neslužbeni dio.

Vjeruje se da je SS Damena otkrio u snimanju i da su odmah zatražili da prestane snimati. Otad je vrpca sa snimkom bila skrivena, da bi se pojavila jednom u 50-im godinama 20. stoljeća i bila odbačena kao lažna, jer je Hitlerov glas na njoj bio previše mekan.

“Da ste Vi kao jedan od mojih generala rekli da bilo koja država ima 35.000 tenkova, rekao bih Vam: ‘Vi, dobri gospodine, vidite sve duplo ili deseterostruko. Ludi ste, vidite duhove'”, govori Hitler Mannerheimu na snimci.

“To bih procijenio kao moguće. Rekao sam Vam ranije da smo pronašli tvornice, jednu od njih u Kramatorsku. Prije dvije godine tamo je bilo svega par stotina tenkova”, nastavlja Hitler.

“Nismo ništa znali. Danas je tamo tvornica tenkova, gdje u prvoj smjeni radi nešto više od 30.000, a tokom čitavog dana i noći, nešto više od 60.000 radnika – u samo jednoj tvornici tenkova!”, dodao je Hitler.

Poslušajte snimku:

https://www.youtube.com/watch?v=PF8A1ZUmrdc