Život i zdravlje

slučaj u americi

Obolio od tri različite bolesti nakon jednog ujeda krpelja

13/05/2021

Sedamdesetogodišnji muškarac obolio je od tri različite bolesti nakon jednog ujeda krpelja

Doktori u Oregonu opisali su nešto što bi mogao da bude najnesrećniji susret čovjeka i krpelja do sada dokumentovan. Sedamdesetogodišnji muškarac obolio je od tri različite bolesti nakon jednog ujeda krpelja.

Izvještaj ljekara objavljen u magazinu British Medical Journal opisuje čovjeka koji je primljen u urgentni centar sa simptomima groznice, mučnine i oticanjem članka, zajedno sa bolom u nozi.

Testovi su pokazali da boluje od anemije, trombocitopenije, a ljekari su ustanovili i akutno otkazivanje bubrega i potencijalno oštećenje jetre.

Doktorima je rekao da je mjesec dana ranije primjetio ujed na članku i pretpostavio da se radi o nekom insektu. To se desilo dok je putovao sjeveroistočnim dijelom SAD, a ljekari su posumnjali da se radi o zaraženom krpelju.

Kada su stigli nalazi, doktori su ostali u čudu. Ne samo da je bio pozitivan na bakteriju borrelia burgdorferi, uzročnika lajmske bolesti, već i na bakterije anaplasma phagocytophilum i babesia microti, koje uzrokuju anaplazmozu i babeziozu.

Pojavljivanje lajmske bolesti zajedno sa još jednom infekcijom je prilično uobičajeno, pošto su krpelji puni različitih bacila. Ali je zaražavanje sa tri bolesti od jednog ujeda veoma rijetko.

Lajmska bolest može da uzrokuje brojne simptome, uključujući groznicu, umor i mučninu, a iako prevashodno zahvata kožu, može da napadne i srce i centralni nervni sistem. Sa druge strane, anaplazmoza i babezioza obe napadaju krvna zrnca (crvena i bijela) i izazivaju anemiju, ali mogu da dovedu do oštećenja organa.

Srećom, sve tri se uspješno liječe antibioticima, pa je muškarac dobio trostruki režim lijekova, nakon čega mu se stanje poboljšalo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.