Od 44 limenke piva napravio aparat koji mu grije cijelu kuću

limenke – grijanje

Darko Milićević (39) iz Srbije od limenki piva napravio je solarni panel koji temperaturu zraka od minus pet, zagrijava na plus 52. Panel je mali jer je u pitanju eksperiment, pa nema dovoljnu snagu da potpuno zagrije sobu, ali Milićević tvrdi da funkcionira.

“Prošle zime tragao sam na internetu za alternativnim načinima zagrijavanja. Našao sam mnogo različitih ideja, a ova mi je privukla pažnju jer mi se učinila jednostavnom. Kupio sam ivericu, stiropor za izolaciju, boju, silikon… Prije zime sam ploču montirao na južni zid kuće jer su tu sunčeve zrake najjače”, kaže Milićević.

limenke - grijanje1

“Sistem za grijanje pomoću konzervi funkcionira tako što hladan zrak ulazi kroz otvor na panelu, a u dobro izoliranom sistemu zagrijavaju ga sunčeve zrake u limenkama. Zrak se prirodno kreće naviše i ulazi u kuću kroz otvor u zidu”, objašnjava profesor matematike i informatike Darko Milićević iz Paraćina, koji je napravio solarni panel od limenki piva.

“Krenuo sam s poslom tako što sam napravio ram od iverice dimenzija metar sa metar. Njega sam izolira stiroporom od tri centimetara. Sve to sam zaštitio crnom folijom i napravio ležista za limenke koje sam obojio u crno. Tako jače upijaju sunčevu toplinu. Panel ima 11 limenki u četiri reda, dakle, ukupno 44. Nije skupo jer je od materijala najskuplji pleksiglas za zaštitu koji se stavlja s prednje strane da se topli zrak ne bi gubio iz sistema”, piše Telegraf.rs.

“U trošak ne računam limenke koje sam ispio, tako da ovaj sistem za grijanje košta oko 60 eura, bez rada”, izračunao je Milićević.

limenke - grijanje2

“31. decembra, kada je temperatura vani bila pet stepeni, u moju dnevnu sobu ulazio je topli zrak temperature 51,8 stepeni. Mana je što grijanje radi samo kad je dan sunčan”, objašnjava profesor.

Od plastične flaše napravite metlu VIDEO

Trik koji će vas spasiti jutarnjih muka čišćenja leda sa šoferšajbne VIDEO