Život i zdravlje

oglasilo se mcp bih

Od 557 osoba sa simptomom novog korona virusa njih 17 je umrlo

24/01/2020

Izvor prenosa je još uvijek nepoznat (najvjerovatnije rezervoar su životinje) i opseg prenošenja s čovjeka na čovjeka još uvijek nije u potpunosti jasan

U vezi s pojavom novog korona virusa, novel Coronavirus 2019-n_CoV, članovi Povjerenstva za provođenje međunarodnih zdravstvenih propisa u BiH (International Health Regulations-IHR) su u svakodnevnom kontaktu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) čije preporuke blagovremeno dijele sa svim razinama zdravstvenih vlasti u BiH.

Sa prvog sastanka IHR Odbora za žurne slučajeve koji je održan 23.1.2020. godine, Povjerenstvo za provođenje međunarodnih zdravstvenih propisa u BiH je upoznato o slijedećim informacijama:

Dana 23. januara, zastupnici Ministarstva zdravlja Narodne Republike Kine, Japana, Tajlanda i Republike Koreje ažurirali su svoje podatke na temelju kojih je vidljivo da je do trenutka ovog obraćanja potvrđeno 557 slučajeva.

Broj umrlih u trenutno potvrđenim slučajevima je 4% (17 od 557). Od potvrđenih, 25% slučajeva se vode sa teškim simptomima. Izvor prenosa je još uvijek nepoznat (najvjerovatnije rezervoar su životinje) i opseg prenošenja s čovjeka na čovjeka još uvijek nije u potpunosti jasan.

Odbor za hitne slučajeve SZO smatra da je još uvijek prerano za proglašavanje javno-zdravstvenog događaja od međunarodnog značaja (PHEIC), s obzirom na njegovu restriktivnu i binarnu prirodu.

S ciljem jačanja mjera suzbijanja i ublažavanja posljedica epidemije, Svjetska zdravstvena organizacija je počela s aktivnostima multidisciplinarne misije koja uključuje prisustvo međunarodnih i lokalnih eksperta. Svjetska zdravstvena organizacija će pružati svu potrebnu tehničku i operativnu potporu s ciljem reakcije na epidemiju, uključujući svoju široku mrežu partnera i partnerskih institucija, kako bi implementirali sveobuhvatnu strategiju komunikacije o riziku i omogućili unapređenje istraživanja i znanstvenih dostignuća u vezi novog korona virusa.

Očekuje se da se daljnji međunarodni “izvoz” slučajeva može pojaviti u bilo kojoj zemlji. Stoga bi se sve zemlje trebale pripremiti za sprečavanje, uključujući aktivni nadzor, rano otkrivanje, izolaciju i upravljanje slučajevima, praćenje kontakata i sprečavanje daljnjeg širenja zaraze korona virusom. Od zemalja se zahtijeva da razmjenjuju informacije sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom prema Međunarodnim zdravstvenim propisima.

Znajući da je riječ o novom korona virusu, globalna zajednica će nastaviti sa aktivnostima solidarnosti i međusobnoj saradnji, s ciljem identificiranja izvora ovog novog virusa, njegovog punog potencijala prenošenja s čovjeka na čovjeka, spremnosti za potencijalni “uvoz” slučajeva i istraživanja za razvoj potrebnog liječenja.

Povjerenstvo za sprovođenje međunarodnih zdravstvenih propisa u BiH čine predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH, Instituta za javno zdravstvo RS, Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Odjela za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.