savjeti

Od anemije do bolesti bubrega: Pet stvari koje zubi mogu otkriti o našem zdravlju

FOTO: Lesly Juarez/Unsplash
Ilustracija

Kako objašnjavaju doktori, postoji nekoliko ključnih stvari na koje bismo trebali obratiti pažnju, a tiču se naših zuba

Naši zubi mogu otkriti mnogo toga o našem zdravlju, između ostaloga dati nam do znanja jesmo li pod stresom, imamo li nedostatak vitamina ili minerala u tijelu, probleme s kostima ili neke druge probleme sa zdravljem. Kako objašnjavaju doktori, postoji nekoliko ključnih stvari na koje bismo trebali obratiti pažnju, a tiču se naših zuba.

Poremećaji prehrane

Ako postojeći poremećaj prehrane podrazumijeva povraćanje (bulimija), želučana kiselina oštećuje zube i može otopiti njihovu caklinu. Promjene u boji, obliku, translucenciji ili osjetljivosti mogu dati naznake temeljnog problema koji može dovesti do opsežnog karijesa i gubitka zuba tokom određenog vremena.

Anemija

Promjene u boji desni, najčešće blijeda boja, mogu biti anemije. Do anemije u većini slučajeva dolazi zbog nedostatka željeza. Ova se pojava može manifestirati na nekoliko različitih načina, a doktori tvrde kako na anemiju također mogu ukazivati i natečene, ulcerativne ili bolne desni.

Osteoporoza

Kost oko naših zuba predstavlja temelj koji ih podupire. Iako ju je teško otkriti kod kuće, stomatolozi mogu prvi posumnjati na sustavnu promjenu gustoće kostiju zbog osteoporoze. Naime, zubi koji se pomiču više od prosjeka tokom pregleda mogli bi pružiti rani trag ovom progresivnom stanju, a ako se ne liječi, može doći do njihovog klimanja i samim time do ispadanja.

HIV

S obzirom na to da kod pacijenata s HIV-om virus slabi imunološki sistem, kod njih se mogu pojaviti soor i druge teže infekcije koje se manifestiraju u ustima. Kako objašnjavaju liječnici, opći fizički pregled i krvne pretrage mogu pomoći u pronalaženju odgovora i dolaska do konačne dijagnoze.

Bolesti bubrega

Problemi s bubrezima mogu uzrokovati ranice u ustima, promjene okusa i suha usta zbog kserostomije, smanjene proizvodnje sline. Kada se usta osuše, kiselost se povećava, a nizak pH može rezultirati agresivnim karijesom i eventualnim gubitkom zuba. Neka istraživanja također pokazuju da pacijenti s bolestima desni imaju povećan rizik od bolesti bubrega.