Odakle potiče muška fascinacija ženskim grudima

zena grudi pixabay

Svi znamo da su muškarci opsjednuti ženskim grudima. O njima su pisane pjesme, davali su im razna imena, brojna umjetnička djela imaju ih u prvom planu … ali fascinacija ne prestaje. O ovome fenomenu su napisane i brojne knjige i stručne analize, koje su pokušale da demistifikuju tu mušku požudu, ali … ne znamo da li su uspjele.

Da li ste znali, da su muškarci jedini muški sisavci koji su fascinirani grudima suprotnog spola u seksualnom kontekstu.

Sa naučnog stajališta, žene su jedini ženski sisavci čije se grudi povećaju u pubertetu, a također smo jedina vrsta kojoj mužjaci miluju, masiraju i oralno stimuliraju grudi tokom predigre i seksa.

Stimulacija grudi i bradavica povećat će seksualno uzbuđenje kod 82 posto žena, a 60 posto žena tražit će od svog partnera da im dodiruje grudi, pokazala je svojevremeno studija koja je rađena na Univerzitetu Sheffield.

Dodajmo ovome i činjenicu da su ljudi jedni od rijetkih sisavaca koji vode ljubav „gledajući se u oči“, što naučnici objašnjavaju odnosom majke i dojenčeta, sve postaje dosta „čudno“.
Ipak, najlogičnije objašnjenje je ipak ono da muška fascinacija ženskim grudima proizilazi iz vjekovne težnje o „produženju i očuvanju vrste“, koja nam je zapisana u genetskom kodu.

Naime kako se tvrdi, muškarci su fascinirani grudima jer pune grudi, sastavljene većim dijelom od masnoća, signaliziraju muškarcu da je žena dobrog zdravlja i sposobna je roditi i odgajati djecu.