Život i zdravlje

Odgovori na pitanja o seksu koja se mnogi ne bi usudili postaviti

11/09/2016

Činjenica je da se svi prije ili kasnije susretnu s nekim pitanjima vezanima za seks, na koja nemaju odgovore. Često su to praktična pitanja vezana za zdravlje, a ne “prljave” detalje iz porno filmova, koja im je ipak neugodno postaviti, bilo kome pa čak i ljekaru.

Srećom, internet nudi odgovore na gotovo sva pitanja, čak i ona najneugodnija.

1. Traju li ženama zaista orgazmi duže nego muškarcima?

Da. Prosječni muški orgazam traje šest, a ženski 20 sekundi. Naravno, to ovisi o nizu faktora i nije isto za svaku osobu.

2. Partner mi ima problema s bradavicama na rukama. Može li mi ih prenijeti na vaginalno područje ako me dira tokom seksa?

Postoji vrlo, vrlo mali rizik za to, budući da je riječ o potpuno različitim vrstama HPV-a. No, iako su šanse male, bilo bi pametno da prije seksa navuče rukavice od lateksa.

3. Može li se zaista odrediti veličina muškog penisa prema dužini stopala (ili nosa, prsta…), kao što to tvrde časopisi?

Ne može. Potvrdila je to čak i studija objavljena u British Journal of Urology International. Veličinu penisa moguće je procijeniti jedino mjerenjem samog penisa, nijednog drugog dijela tijela.

4. Deblja li sperma?

Ne. Prosječni ejakulat će napuniti čajnu žličicu, a sadrži spermatozoide, šećere i proteine koji imaju ukupno tek oko 7 kalorija. Potrošit ćete ih prije nego što se ustanete iz kreveta.

5. Imam urinarnu infekciju. Hoću li je prenijeti partneru tokom seksa?

Nećete, jer urinarne infekcije nisu zarazne. Ipak, ako ste oboljeli bilo bi dobro apstinirati nekoliko dana, jer seks može pogoršati stanje.

6. Mogu li se zaraziti HIV-om putem oralnog seksa?

Šanse su nešto manje nego tokom vaginalnog ili analnog seksa, ali da, HIV se prenosi i oralnim seksom. Virus se naime nalazi i u ejakulatu, a ako imate bilo kakvu ozljedu u ustima, šanse za zarazu su još veće.

7. Može li žena patiti od sindroma koji muškarci znaju kao “blue balls”?

Na neki način, da. U nekim slučajevima, ako se dogodi da se odnos prekine neposredno prije orgazma, kada je u vaginalnom području već pojačan protok krvi, žena može osjetiti blagu nelagodu ili pritisak.

8. Stalno doživljavam orgazme, ponekad i dok jednostavno sjedim za radnim stolom. Jesam li normalna?

Naravno! Neke žene imaju problema s nedostatkom orgazma, druge s viškom, no ako vam ne ometaju svakodnevni život, smatrajte se sretnicom. Neke žene doživjet će orgazam tokom bilo kakvog podražaja vaginalnog područja, primjerice tokom vožnje biciklom, određenih vježbi, čak i mokrenja. Sve se to smatra normalnim.

Ispovijest žene koja je u vezi sa oženjenim muškarcem

Komentari