australija

Odlučili da uvedu petu dozu vakcine protiv koronavirusa

U Beogradu počelo docjepljivanje drugom dozom kineskog cjepiva protiv COVID-19
09, February, 2021, Belgrade - At the Belgrade fair, the revaccination of citizens with the chinese vaccine, manufactured by Sinofarm, against the COVID-19 virus began after a period of 21 days after the first dose of the vaccine. Photo: Antonio Ahel/ATAImages 09, februar, 2021, Beograd - Na Beogradskom sajmu pocela je revakcinacija gradjana kineskom vakcinom, proizvodjaca Sinofarm, protiv virusa COVID-19 nakon protoka roka od 21 dana nakon prve doze vakcine. Photo: Antonio Ahel/ATAImages

Samo se osobama s ozbiljno oslabljenim imunitetom do sada preporučivalo da uzmu petu dozu, a savjet je bio da docjepljivanje prime tri mjeseca nakon četvrte doze

Australija će kasnije ovog mjeseca uvesti petu dozu vakcine protiv covida-19 svim građanima u dobi od 18 i više godina koji se nisu zarazili koronavirusom ili se cijepili u posljednjih šest mjeseci, rekao je ministar zdravlja Mark Butler.

Odluka proširuje pravo na docjepljivanje na oko 14 miliona ljudi, više od polovice stanovništva zemlje, kojima će od 20. veljače biti ponuđena cjepiva specifična za varijantu Omikron, rekao je Butler.

Samo se osobama s ozbiljno oslabljenim imunitetom do sada preporučivalo da uzmu petu dozu, a savjet je bio da docjepljivanje prime tri mjeseca nakon četvrte doze.

Australija, koja je među zemljama s najvećim brojem cijepljenih protiv koronavirusa, do sada je primijenila dvije doze cjepiva na 95% osoba starijih od 16 godina.

To je pomoglo Australiji da broj zaraženih koronavirusom održi relativno niskim u usporedbi s drugim razvijenim gospodarstvima.

No došlo je do sporog prihvaćanja docjepljivanja, a službeni podaci pokazuju da je oko 72% primilo treću dozu, a samo 44% četvrtu.

Butler je rekao da su ljudi stariji od 65 godina i dalje izloženi visokom riziku od teške bolesti i smrti od koronavirusa te ih je stoga pozvao da uzmu petu vakcinu ako ispunjavaju uvjete. “Uvođenje pete injekcije pomoći će suočiti se s onim što će neizbježno biti sljedeća faza sljedećeg vala COVID-a negdje tijekom 2023,” rekao je Butler.

Vlada je također omogućila četvrtu dozu za sve u dobi od 18 do 29 godina nakon što je australska savjetodavna skupina za imunizaciju ažurirala svoje preporuke.

Prethodno se četvrta doza preporučivala samo osobama iznad 30 godina ili imunokompromitiranoj skupini.