SAD

Odobrena vakcinacija djece mlađe od 12 godina

U SAD-u se bliži planirana velika kampanja vakcinacije protiv korone za djecu od 5 do 11 godina: FDA je BioNTech/Pfizerovoj vakcini izdala hitno odobrenje za ovu starosnu grupu

“Kao majka i ljekar, znam da su roditelji, oni koji se brinu o djeci, školsko osoblje i djeca čekali današnje odobrenje”, rekla je Janet Woodcock, izvršna direktorica Američke uprave za hranu i lijekove (FDA). “Vakcinacija mlađe djece protiv COVID-19 će nas približiti povratku u normalu.” Woodcock je naglasila da vakcina njemačkog proizvođača cjepiva BioNTech i američke farmaceutske kompanije Pfizer ispunjava “visoke standarde” FDA. Vakcina je takođe efikasna i bezbjedna za djecu mlađu od 12 godina, piše DW.

Savjetodavni komitet za vakcinaciju FDA-e preporučio je prije nekoliko dana hitno odobrenje za BioNTech/Pfizer vakcinu za uzrast od 5 do 11 godina. To je sada i zvanično odobreno. Sada pak zdravstvene službe moraju dati odgovarajuću preporuku za vakcinaciju – što bi se trebalo dogoditi naredne sedmice.

Time bi – kako je planirala Bijela kuća – u još u novembru mogla započeti kampanja vakcinacije za otprilike 28 miliona pogođene djece u Sjedinjenim Američkim Državama. U narednih nekoliko dana pedijatrima, klinikama i apotekama planira se isporuka 15 miliona doza vakcine.

Djeca od 5 do 11 godina trebaju dobiti dvije doze od po deset mikrograma. Uobičajena doza je 30 mikrograma.

BioNTech i Pfizer također su, kako su objavili sredinom oktobra, podnijeli zahtjev za odobrenje vakcine protiv korona za djecu u ovoj starosnoj grupi u Evropi. Odluka Evropske agencije za lijekove (EMA) o tome očekuje se prije Božića.

Predsjednik njemačke Stalne komisije za vakcinaciju (Stiko), Thomas Mertens, suzdržan je po pitanju vakcinacije djece od pet godina. “Što je manji teret bolesti u nekoj grupi, vakcinacija mora biti sigurnija”, izjavio je Mertens ove sedmice za list “Rheinische Post”. U SAD-u je, kako je istakao broj oboljele djece “očito veći nego u Njemačkoj”. Za donošenje odluke o preporuci, očekivani pozitivni efekti – klinički ili psihosocijalni – i mogući preostali rizici za djecu u rastu morali bi biti “što je moguće više kvantitativno razumljivi”.