Život i zdravlje

Najdublja jama u BiH

Oko 40 speleologa iz Hrvatske, Slovenije i BiH istražuje jamu Nevidna voda

01/08/2021
Foto: Ilustracija/Marin Glušević

Ovu su jamu hrvatski speleolozi istraživali u tri intervala - 2005., 2006. i 2008. godine te su došli do jezera koje se sastoji od dva dijela

U organizaciji Speleoloških odsjeka PD Željezničar iz Gospića i Velebita iz Zagreba te Speleološkog društva “Mijatovi Dvori” iz Tomislavgrada od 1. do 8. avgusta održat će se speleoronilačka ekspedicija u jami Nevidna voda.

Kako je uime organizatora za Fenu kazao Josip Marković, jama se nalazi na Dinari te je sa svojih 653 metra dubine najdublja jama u BiH i jedna od najljepših u sistemu Dinarskog kraja.

– Cilj je ove ekspedicije ronjenje u jezeru na dnu jame gdje su zadnja istraživanja pokazala dubinu veću od 20 m te provjera eventualnih upitnika vezanih za geološke i klimatske procese, kao i izravan uvid u podzemne vodene tokove i brojne špiljske životinje – istaknuo je Marković.

Po njegovim riječima, ekspediciju čini cca 40 speleologa iz Hrvatske, Slovenije i BiH, a zaron i ispitivanje jezera bi trebala voditi instruktorica speleologije i profesionalni ronilac Đenis Barnjak.

Inače, ovu su jamu hrvatski speleolozi istraživali u tri intervala – 2005., 2006. i 2008. godine te su došli do jezera koje se sastoji od dva dijela, prvog površine 40×15 m eliptičnog oblika te drugog zakrivljenog, površine 30x12m.

Jezera su međusobno spojena manjim prolazom u razini vode dužine oko 4 m te velikim otvorom dimenzija 15×20 m u stropu završne dvorane, tako da zid između njih čini prirodni most.

Temperatura jezera je 8°C, a u jezeru su primijećene potopljene sige, što ukazuje na mogućnost da voda u jezero dolazi iz ponora u rubu Livanjskog polja.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.