Meksiko

Oko prodaje ovog voća karteli vode krvavi rat: Isplativije je od kokaina

meksiko-avokado

Zbog vrućina i suše cijene su odletjele u nebo

Devetnaest mrtvih polugolih tijela meksički mafijaši objesili su preko noći da vise niz most u gradu Uruapanu. Meksički mafijaški karteli i prije su pokazivali strašnu okrutnost u međusobnim obračunima, u kojima je samo prošle godine stradalo 35.964 ljudi.

Ono što je novo jest da meksički karteli glave više ne odrubljuju u borbi za prevlast u trgovini drogom, nego u trgovini – avokadom. Ultrapopularno voće trenutno je isplativije od kokaina – nema popularne dijete bez avokada, nema medijskih nutricionističkih savjeta koji bi ga izostavili.

Avokado je hit: cijena mu stalno raste, a usprkos tome na tržištu ga nema dovoljno, prenosi NPR. Američki mediji izvještavaju da tamošnji restorani ne mogu više udovoljiti potražnji, pa umjesto avokada u salatama i sličnim jelima serviraju druge plodove.

Falsifikati

Zbog vrućina i suše cijene su odletjele u nebo. U samo godinu dana cijena meksičkog avokada porasla je za 129 posto, kaže David Magana, analitičar Rabobanka u Kaliforniji, za USA Today. Kutija s 11 kila avokada koštala je 66 dolara, oko 115 KM, dakle desetak KM po kilogramu. No sad je skočila na 110 dolara, rekao je Carlos Thome, menadžer poznatog meksičkog restorana El Tepeyac ​u Los Angelesu, za ABC News. To je skoro 200 KM.

Trenutno avokada uopće nema jer se čeka nova žetva. Ugostitelji se snalaze, među ostalim koriste smjesu tikvica, maslinova ulja i par egzotičnih sastojaka (meksički tomatillosi i papričica japaleno) da bi dobili umak gotovo identičnog okusa kao što ga ima guacamole, poznati umak od avokada. Za to su najbolje meksičke tikvice calabacita, slične teksture i okusa poput avokada. Avokado je postao toliko vrijedan da ga se falsificira i vara kupce. I da se za njega prolijeva krv.

Kao i ostalo voće i povrće, Amerikanci većinu avokada kupuju iz Meksika, skoro 99 posto. Uslijed velike potražnje u Meksiku se krče stoljetne šume da bi se proširili nasadi pod avokadom, čiji uzgoj troši i jako puno vode, što negativno utiče na okoliš jer u nedostatku vode propadaju drugi usjevi i šume. Oko 80 posto američkog tržišta avokada potiče iz meksičke pokrajine Michoacan, jedne od pokrajina s najžešćim kriminalnim obračunima, prenosi britanski Guardian. Uruapan, mjesto u kojem je ove sedmice osvanulo 19 izmasakriranih tijela, drugi je najveći grad u toj pokrajini.

Mafija se potpisala

Mafijaški karteli bore se za zaradu u unosnoj trgovini. Svaki se četvrti kamion s avokadom ukrade svakoga dana. “Avokado je industrija vrijedna milijarde dolara, suviše atraktivna za mafijaške skupine”, kaže Falko Ernst, viši analitičar meksičkog ogranka Međunarodne krizne skupine (ICG – International Chrisis Group), uticajnog međunarodnog think thanka.

Novi leševi nikoga nisu iznenadili. Uz poruku o svojoj moći potpis je ostavila rastuća kriminalna organizacija Nova generacija Jalisco (CJNG). “Dragi ljudi, nastavite sa svojim navikama”, napisali su na ogradu mosta s leševima i potpisali se velikim crvenim slovima CJNG. Među ostalim okrutnim konkurentima, dečki iz CJNG-a istaknuli su se po spremnosti za krvavi obračun s vlastima. U maju se proširila videosnimka s teško naoružanim pripadnicima CJNG-a kako paradiraju ulicama Zamore, također grada u Michoacanu, u vozilima s oznakama CJNG-a. Slavodobitni defile održali su dan nakon bitke s lokalnom policijom u kojoj su ubili najmanje četiri policajca.

Za posljednju seriju od 19 izmasakriranih tijela, demonstrativno obješenih na javnom mjestu, državni advokat pokrajine Michoacan Adrian Lopez Solis istaknuo je da je riječ o borbi za kontrolu nad trgovinom drogom, no sve više stručnjaka upozorava da je meksičkim mafijašima avokado trenutno atraktivniji i unosniji. “Avokado je ovdje veliki magnet”, upozorava Falko Ernst. U Meksiku se za prevlast bori najmanje 20 dobro naoružanih kriminalnih skupina, procjenjuje ICC. Kako nijedna nije u stanju odnijeti prevlast i osigurati dominaciju u zemlji od 112 miliona stanovnika, to znači da traje neobjavljeni mafijaški rat s gotovo svakodnevnim žrtvama.

Najmanje tri bande trenutno se bore za kontrolu nad Uruapanom: CJNG, kartel Vitezovi templari te Las Viagras, grupa koja je dio veće organizacije Nueva Familia Michoacana. U tom je gradu 2006. godine pet odsječenih glava gangstera bačeno na podij diskoteke. To je bila kap koja je prelila čašu i označila početak šestogodišnjeg krvavog rata protiv droge koji je poveo bivši predsjednik Felipe Calderon.

Neispunjeno obećanje

Meksiko je lani dobio novog predsjednika. Andres Manuel Lopez Obrador pobijedio je na izborima obećavajući novu strategiju borbe protiv kriminala, no s njegovim dolaskom nije se zaustavila krvava rijeka mafijaških obračuna. Po službenim podacima, u prvoj polovini ove godine bilo je najmanje 17.608 ubistava; samo u Michoacanu od januara je ubijeno 963 ljudi. Predsjednik je osnovao novu, dobro naoružanu policiju, Nacionalnu gardu, ali većina njenih pripadnika raspoređena je na jugu Meksika sa zadatkom da zaustave priliv ilegalnih migranata u zemlju.

Meksički uzgajivači avokada žale se proteklih godina da im je uprkos velikoj potražnji gotovo nemoguće raditi jer je distribucija i prodaja pod kontrolom mafije, a vlast ne čini ništa da im pomogne. Ko želi nešto zaraditi, mora veći dio zarade dijeliti s kakvom mafijaškom organizacijom. Ali ni oni mu ne mogu garantirati zaštitu od svoje konkurencije.