Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ona je Staljinova unuka i živi u Americi

staljinova unuka55

Chrese Evans (44) kćerka je Svetlane Alliluyeve, jedine Staljinove kćerke koja je 60-ih godina pobjegla iz SSSR-a u Ameriku. Unuka bivšeg diktatora voli oružje, tetovaže i tešku šminku.

Napola obrijane glave, puna tetovaža sa automatskom puškom u rukama i s mnogo streljiva prebačenog preko ramena te s cigaretom u ustima pozira Chrese Evans iz Portlanda u američkoj saveznoj državi Oregon. Te kontroverzne fotografije koje su se pojavile na društvenim mrežama šokirale su javnost jer Chrese je unuka Josifa Staljina, najpoznatijeg diktatora svih vremena.

Chrese nikad nije bila u zemlji kojom je njen djed desetljećima vladao čvrstom rukom. Naime, njena majka Svetlana Alliluyeva pobjegla je iz SSSR-a 60-ih godina prošlog stoljeća. Chrese je njeno dijete koje je dobila u trećem braku s Peterom Evansom. Odrasla je kao budist i dugo vremena nije bila svjesna svog porijekla.

– Staljin je za mene bio jedan od troje ljudi koji su pobijedili Hitlera u Drugom svjetskom ratu. A onda mi je majka ispričala sve o zločinima koje je radio svom narodu – kazala je Chrese kojoj su kad se rodila dali ime Olga, ali ona je promijenila ime.

staljinova unuka1

Radi u svojoj maloj trgovini antikvitetima i iako nikad nije bila u Rusiji, ali odlično kuha rusko nacionalno jelo boršč.

– Kad ga kuham, a pravi sam ekspert za boršč, imam osjećaj da je mama kraj mene – rekla je Chrese.

staljinova unuka2

Svetlana je umrla od raka prije pet godina.

Svetlana Alliluyeva bila je poznata i kao Lana Peters, a umrla je 2011. godine od raka debelog crijeva u 85. godini u domu za penzionere. Kad je pobjegla u Ameriku spalila je svoj ruski pasoš te se odrekla komunizma i svog oca kojeg je nazivala “moralnim i duhovnim čudovištem”. Napisala je četiri knjige, uključujući i dvije knjige najbolje prodavanih memoara.

staljinova kcerka

Majka joj je umrla u nerazjašnjenim okolnostima kad joj je bilo šest godina. Otac ju je obožavao. Bila je razmažena princeza i jedina ljubimica svog mrkog oca. Živjela je u zlatnom sovjetskom kavezu.

staljinova kcerka1

Nakon bijega u Ameriku jedno vrijeme je živjela u Engleskoj gdje joj je kćerka Chrese pohađala kvekersku školu. Iako je cijeli život bježala od toga da je kćerka monstruma na kraju se s tim i pomirila.